Vandenbroucke: ‘We moeten meer testen’

Frank Vandenbroucke (sp.a), minister van Volksgezondheid, wil dat meer mensen die mogelijke coronasymptomen vertonen zich laten testen. ‘Bent u wat ziekjes of heeft u een vermoeden van covid? Laat u alstublieft testen’, luidde zijn oproep in de Zevende Dag.

Het aantal besmettingen in ons land zit wederom in stijgende lijn. Volgens de meest recente cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano is het aantal besmettingen gestegen met 11 procent. We moeten hier wel aan toevoegen dat er sinds kort opnieuw meer getest wordt. Zo worden er nu gemiddeld 33.400 testen per dag afgelegd. Dat is een stijging met 27 procent in vergelijking met de week ervoor.

Meer testen

Desalniettemin heeft Vandenbroucke tijdens de Zevende Dag een pleidooi gehouden om ons meer te laten testen. ‘We testen vandaag nog altijd minder dan voor de kerstvakantie’, aldus de minister. Hij roept daarom iedereen op om zich te laten zodra ze zich niet goed voelen of een vermoeden hebben dat ze besmet zijn met het coronavirus.

Voorts heeft Vandenbroucke aan Herman Goossens, (microbioloog UAntwerpen), Karine Moykens (hoofd van het Interfederaal Comité Testing en Tracing) en Frank Robben (ontwikkelaar achter de corona-app) gevraagd om een systeem op poten te zetten waarbij afwijkende stalen van terugkerende reizigers snel kunnen worden opgespoord.

‘We willen met een nieuw systeem die reizigers zo snel mogelijk opsporen en hun situatie opvolgen’, zei de minister. Er is sprake van een afwijkend staal wanneer er een potentiële variant is het van het virus.

Vandenbroucke bevestigde tijdens het interview dat vanaf juni de vaccinaties van onder meer de jongeren van start kunnen gaan Hij benadrukte wel dat dat niet betekent dat we nu zomaar de teugels kunnen vieren. ‘Als je op een berg wandelt bij slecht weer en je ziet de berghut liggen, hou je vol. Het is voor veel mensen moeilijk’, aldus de minister.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20