Vandenbroucke kan geen traditionele kerst beloven: ‘Weinig waarschijnlijk’

Zelfs met een uitgebreide lockdown is het onwaarschijnlijk dat we Kerstmis dit jaar met een groot familiefeest kunnen vieren. Dat zegt Minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) in het VRT-programma De Zevende Dag.

Kerstmis met alle neefjes, nichtjes, opa’s en oma’s bij elkaar? Dat kan wellicht niet. Dat was de trieste boodschap die Frank Vandenbroucke en Minister voor Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kwamen brengen.

‘Slechter dan de Britten’

Het zou een opsteker kunnen zijn voor na de lockdown, maar dat willen de minister dus niet beloven. Een normale kerst staat gewoon niet in de kaarten voor dit jaar. ‘Onze situatie is veel slechter dan die in Duitsland en slechter dan de Britse situatie’, zegt Vandenbroucke. Daar kondigde Boris Johnson gisteren nog een lockdown aan, die weliswaar pas donderdag van start gaat.

Het kan dus best dat de maatregelen versoepeld worden half december. Bij de aankondiging van de nieuwe lockdown, stelde premier De Croo meteen dat die zes weken zouden gelden. Nadien kunnen ze verlengd worden, al hopen veel Belgen duidelijk op een kerstcadeau.

Veel doekjes wond de Minister voor Volksgezondheid er niet om. ‘We zouden willen dat we Kerstmis mooi kunnen maken’, aldus Vandenbroucke. Maar ‘Zo’n grote verzameling familieleden is niet zo waarschijnlijk.’

‘Geen beloftes maken’

Ook zijn collega Verlinden kon en wou geen beloftes maken rond Kerstmis, al wil dat niet zeggen dat we elk alleen Kerstmis moeten doorbrengen. ‘Ik ga geen beloftes doen die ik niet kan naleven.’

Maar volledig isolement, dat is ook niet wenselijk. Zo zou het kunnen dat er wel voldoende versoepeld wordt om twee gezinnen samen te brengen. Momenteel mag u een knuffelcontact per persoon zien, tenzij u alleenstaande bent, dan mag u twee mensen zien. Ook voor Kerstmis geldt dat, op dit moment tenminste.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20