Vanaf welke leeftijd kan je geld lenen?

De basisregel in België is heel simpel: als meerderjarige kan je lenen. Het is wel belangrijk om te weten wat voor lening je zou willen aangaan. Voor een hypotheeklening is meerderjarig zijn al voldoende. Wil je een consumptief krediet aangaan, dan is je leeftijd belangrijker.

Tip: Maak een gratis simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Wat is een consumptief krediet

Met een consumptief krediet ga je een lening aan om eenmalige aankoop te doen. Denk bijvoorbeeld aan een auto of een boot. De kredietmaatschappijen die deze kredieten aanbieden hanteren zelf de minimumleeftijden. Bij sommige kan je al terecht als je 18 jaar bent, bij andere moet je wachten tot je 21 wordt. De reden hiervoor is simpel: als 18-jarige ben je niet kapitaalkrachtig. Het is daarom minder interessant voor banken om geld uit te lenen. De kans is groter dat je als 18-jarige je lening niet kan afbetalen dan bijvoorbeeld een 45-jarige. Aanbieders van leningen met een lagere rentevoet zijn vaak strenger met een minimum leeftijd van 21 jaar. Dit verschilt van aanbieder tot aanbieder. Grootbanken zijn hier echter iets flexibeler in, dus is het interessant om informatie te verzamelen voor je een beslissing neemt.

Een hypotheeklening

Wat een hypotheeklening betreft, is de enige vereiste dat je meerderjarig bent. Met een hypotheeklening ben je echter niet vrij om te kopen wat je wil zoals bij een consumptief krediet. Een hypotheeklening neem je enkel als je vastgoed wil kopen. Een huis of appartement bijvoorbeeld. Of het nu je eerste woning is of als investering, leeftijd maakt niet uit. Waar de bank wel op zal letten, is je inkomen en je eigen inbreng. Heb je zelf al 20.000 euro gespaard, dan zal de bank je als een betere investering zien dan wanneer je zelf nog niets gespaard hebt.

Elke lening is op maat van de klant en verschilt ook van bank tot bank. Voor je een lening aangaat, of het nu om een consumptief krediet of een hypotheeklening gaat, is het belangrijk dat je voldoende research doet zodat je zeker bent dat je de lening vindt die het beste bij jou past.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20