Vanaf 2060 snelle, ‘niet meer te stoppen’ versnelling van zeespiegelstijging

Het huidige tempo van de opwarming van de aarde zal een ‘snelle en niet meer te stoppen’ zeespiegelstijging vanaf 2060 veroorzaken waarschuwt een nieuw onderzoek.

Tenzij de uitstoot snel wordt verminderd om te voldoen aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs, wordt de wereld geconfronteerd met een situatie waarin het tempo van het ijsverlies op Antarctica rond 2060 een ‘abrupte sprong’ maakt, zo stelt de studie.

Als we eenmaal genoeg warmte in het klimaatsysteem hebben gestopt, kan je dat niet meer terugdraaien. De oceanen zouden weer moeten afkoelen voordat de ijskap zich kan herstellen, wat erg lang zou duren. Naar de mensheid toe vertaalt dat tijdschema zich in wezen in een permanente verandering.

Op weg naar 57 meter

Dit omslagpunt voor Antarctica zou kunnen worden veroorzaakt door een wereldwijde temperatuurstijging van 3 graden Celsius, wat volgens veel onderzoekers onvermijdelijk is tegen 2100 onder het huidige beleid. Het nieuwe onderzoek constateert dat ijsverlies van Antarctica ervoor zal zorgen dat het niveau van de oceanen van de wereld tegen het einde van de eeuw met 17 tot 21 centimeter zouden stijgen. Als de wereld in staat zou zijn om de toezeggingen van de klimaatovereenkomst van Parijs na te komen, dan is dat 6 tot 11 centimeter.

Onder het akkoord van Parijs hebben regeringen zich geëngageerd om de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan 2 °C, en zelfs te proberen om de stijging op 1,5 °C te houden.

Wetenschappers hebben in toenemende mate gewaarschuwd voor het lot van de enorme hoeveelheid ijs opgeslagen in Antarctica die, als alles zou smelten, de zeespiegel wereldwijd met 57 meter zou doen stijgen, waardoor de kusten van de wereld volledig onder water zouden komen te staan. Hoewel dat nog lang gaat duren, zou zelfs een kleine toename van het ijsverlies wereldwijd voelbaar zijn. Bijzonder zorgwekkend is het westelijke deel van de Antarctische ijskap, met de Thwaites-gletsjer, ook bekend als de doomsday-gletsjer.

In het ergste geval zou het verlies van die gletsjer, die ongeveer zo groot is als Groot-Brittannië en een kilometer dik, de zeespiegel met 65 centimeter doen stijgen. Een snelle versnelling van het smelten kan een trapsgewijs effect veroorzaken waarbij enorme hoeveelheden ijs en water de Zuidelijke Oceaan instromen.

Een planeet die er al volgende eeuw helemaal anders uitziet

Eenmaal in beweging zouden de gevolgen van zulk dramatisch ijsverlies zich in de loop van de eeuwen ontvouwen. In de eeuw na 2100 is het potentieel catastrofaal. Als we helemaal niets zouden doen om de uitstoot te verminderen, zouden we tegen het jaar 2200 een stijging van het zeeniveau van 5 meter zien alleen door wat er smelt in Antarctica. Het lijkt misschien niks, maar vanuit de ruimte zou onze planeet er daardoor compleet anders uitzien.

Een andere studie die woensdag in Nature werd gepubliceerd door wetenschappers van King’s College in Londen, stelt dat de zeespiegel tegen 2100 elk jaar met 0,5 centimeter zal stijgen als de wereldwijde temperatuurstijging 3 °C bereikt.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20