Van Gucht: ‘Tempo van besmettingen en ziekenhuisopnames versnelt’

Het Nationaal Crisiscentrum gaf vrijdagochtend opnieuw duiding bij de epidemiologische situatie in ons land. ‘Het virus circuleert méér dan vroeger’, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht.

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus blijft sterk stijgen, was de teneur tijdens de persconferentie. ‘In de afgelopen week telden we vier dagen met meer dan 1.000 gevallen’, zei interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. ‘De meeste positieve gevallen zien we bij twintigers, maar er is ook sprake van een inhaalbeweging bij kinderen. Onder de zestigplussers is het aantal besmettingen verdubbeld.’

‘Zowel het aantal besmettingen als de ziekenhuisopnames verdubbelen nu om de acht tot negen dagen. Enkele dagen terug bedroeg deze verdubbelingstijd nog twaalf dagen’, vervolgde Van Gucht. Tijdens de afgelopen week werden er dagelijks 39 mensen opgenomen in de ziekenhuizen. In de week voordien waren dat er nog maar 22. 

Geen groepsimmuniteit

Voortaan zal het gezondheidsinstituut Sciensano rapporteren over de testcapaciteit en het aantal uitgevoerde testen. ‘Gemiddeld worden er 30.000 testen uitgevoerd. Van al die testen leverde 3,2 procent een positief resultaat op. Vorige week lag dat percentage nog op 2,5 procent’, stelde de viroloog, die concludeerde dat het virus dus forser om zich heen grijpt in de maatschappij.

Tot slot kwamen twee serologische studies ter sprake. De eerste draait rond de antistoffen in het bloed, waaruit blijkt dat 5 procent van de bloeddonoren antistoffen opgebouwd heeft tegen het virus. Dit aandeel blijft al sinds april relatief stabiel. Ook het percentage van gezondheidswerkers met antistoffen blijft schommelen rond de 8 procent. Dit is echter nog veraf van groepsimmuniteit, waarbij de helft tot 70 procent van de bevolking over antistoffen moet beschikken.

Meer