Van 140 naar 11 euro per ticket: de realiteit van vliegen na corona?

Wanneer we opnieuw mogen vliegen, dat is nog niet duidelijk. Maar dat de coronacrisis een stevige invloed zal hebben op de prijzen, blijkt uit een eerste prijszetting van Qantas.

De vlucht van Sydney naar Melbourne is een van de drukste vluchtroutes ter wereld. Qantas Airways, een van de maatschappijen die de vlucht uitvoert, maakte al enkele ramingen. Zij prikken een mogelijke prijs van 12 dollar of 11 euro per vlucht. Ter vergelijking: voor de crisis betaalde u er gemiddeld 140 euro voor.

36 euro

De lage prijzen moeten mensen overtuigen om opnieuw op het vliegtuig te stappen zodra dat mag. De lowcostafdeling van Qantas, Jetstar, denkt aan een maximumprijs van 36 euro. Dat zegt CEO Alan Joyce op een digitale persconferentie.

‘We twijfelen er niet aan dat er aanmoediging nodig zal zijn om de markt opnieuw op te starten’, zegt Joyce. ‘We zullen nog steeds een deel van onze kosten kunnen recupereren op deze vluchten.’

De prijszetting van Qantas toont meteen dat het luchtvaartlandschap er anders zal uitzien in het post-coronatijdperk.

Drukste route ter wereld

Sydney-Melbourne is de vijfde drukste route ter wereld. Elk jaar worden er tien miljoen stoelen gevuld. De drukste ter wereld is Jeju-Seoul, in Zuid-Korea. Jaarlijks vliegen er 17,4 miljoen mensen op die route.

Volgens Qantas zal de interne markt sneller openen dan de routes naar het buitenland. De Australische luchtvaartmaatschappij schat dat het nog jaren zal duren eer de hele luchtvaart herstart is. Momenteel blijven alle vluchten van Qantas aan de grond tot 1 juli. Slechts 5 procent van de vluchten gaat door, ook in Australië.

Lees meer:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20