Valt het doek over de Israëlische regering van Bennett?

Er hangen donkere wolken boven de Israëlische regering. Een parlementslid van regeringspartij Jamina is plotsklaps overgestapt naar de oppositie, waardoor de coalitie van premier Naftali Bennett haar nipte meerderheid in het parlement kwijt is.

Het verlies van het parlementslid is een zware klap voor Bennett. Die verliest nu zijn nipte meerderheid van 61 zetels in het parlement. In totaal telt de Knesset 120 zetels. De coalitie die de premier in juni vorig jaar op poten heeft gezet, was op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen. Die bestond namelijk uit extreemlinkse, centristische en uiterst rechtse partijen en een Arabische partij.

Silman vertrekt naar de oppositie

Het werd dan ook meteen duidelijk dat het voor Bennett geen eenvoudige taak zou worden om die regering in het gareel te houden. En nu dreigt dus het doek te vallen over de coalitie. Idit Silman, het parlementslid dat is overgestapt naar de oppositiepartij van Benjamin Netanyahu (Likoed), heeft naar eigen zeggen die stap gezet omdat er binnen de regering een geschil was over religieuze aangelegenheden. Concreet ging het over het feit of mensen al dan niet zuurdesem mogen meebrengen naar ziekenhuizen tijdens het Joodse Pesachfeest. Joden mogen dit niet namelijk niet eten tijdens die periode.

Nitzan Horowitz, de minister van Volksgezondheid, bracht de bal aan het rolleen. In een instructie aan de overheidsziekenhuizen schreef hij dat ze een uitspraak van het Hooggerechtshof moeten handhaven. Daarin staat dat bezoekers wel degelijk zuurdesem naar het ziekenhuis mogen meebrengen tijdens Pesach. “Ik kon niet toestaan dat dit de Joodse identiteit zou schaden”, aldus Silman.

Mooie belofte van Netanyahu

Volgens enkele bronnen van de nieuwssite Axios is dat niet de correcte verklaring voor het vertrek. Zij zeggen dat Silman tijdens de afgelopen weken door haar familie en vrienden onder druk werd gezet om de coalitie te verlaten. Het zou uiteindelijk Netanyahu zijn die haar over de streep heeft getrokken. Hij heeft haar een toppositie op de Likoed-lijst beloofd bij de volgende verkiezingen en de post van minister van Volksgezondheid.

De voormalige premier van Israël is naar eigen zeggen tevreden met de komst van Silman. “Zij heeft bewezen dat de Joodse identiteit van Israël hetgeen is dat voor haar van belang is”, aldus Netanyahu. Hij roept nu ook de andere leden van de rechtse partijen op “om terug naar huis te keren.”

Vraag is of andere parlementsleden nu op de vraag van Netanyahu zullen ingaan. Twee partijgenoten van Bennett – Minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shakked en Knesset-lid Nir Orbach – hebben onlangs nog hun ongenoegen geuit over het regeringsbeleid. Als een van hen uit de coalitie stapt, heeft de oppositie een meerderheid van 61 leden en kan zij de Knesset ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Conclusie: De huidige regering is dus nog niet gevallen. In principe kan de coalitie nog verder regeren met 60 zetels tot maart 2023, wanneer de begroting moet goedgekeurd worden. De premier probeert nu alvast koste wat het koste de politieke crisis op te lossen. Maar zal hij daarin slagen? De regeringspartijen waren het de voorbije tien maanden namelijk nergens over eens.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20