Valse Libra’s al te koop op… Facebook

Facebook kondigde vorige maand de lancering van een nieuw digitaal betaalmiddel genaamd Libra aan.  Het gaat om een cryptovaluta waarmee bedrijven en eindgebruikers vanaf 2020 allerlei zaken moeten kunnen betalen.  Maar de munt is nog niet in circulatie of hij is al te koop. Oplichters bieden de Libra via tientallen valse profielen en groepen op verschillende internetplatformen aan. Ze doen zich voor als officiële voorverkopers van en handelaars in de Libra. Dat gebeurt vaak met het logo van Facebook of de foto van zijn CEO Mark Zuckerberg.

Het was de Washington Post die de oplichters op het spoor kwam. Facebook heeft na kennisname van het bedrog een reeks pagina’s van zijn platform verwijderd. Naast Facebook, werden ook valse accounts teruggevonden op Instagram, dat eigendom is van Facebook, YouTube en Twitter.

Voor Facebook gaat het om een zoveelste blamage. Sinds het sociale netwerk vorige maand de creatie van een eigen digitale munt aankondigde, hebben velen al voor de Libra gewaarschuwd. Die kan op termijn een bedreiging vormen voor het financiële systeem.

G7 wil ‘zeer strenge veiligheidsnormen’ voor de Libra

De munt moet het voor Facebookgebruikers gemakkelijker maken om online aankopen te doen en geld over te schrijven, zonder dat ze daarvoor een beroep moeten doen op hun bank.  Maar men kan niet zomaar een betalingssysteem lanceren dat op termijn 2,5 miljard mensen kunnen gebruiken, zonder dat grondig met alle betrokken partijen te bespreken, de verschillende natiestaten om te beginnen, aldus de Fransman Gilles Babinet. Hij is vice-voorzitter van de Franse Conseil du Numérique.

De Libra was ook onderwerp van gesprek tijdens de samenkomst van de ministers van Financiën van de G7. Die vond vorige week plaats in Frankrijk. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zullen voor de [eventuele introductie van de] Libra ‘zeer strenge veiligheidsnormen’ gelden.

Facebook heeft al meermaals bewezen onbetrouwbaar te zijn inzake de manier waarop het persoonlijke gegevens van zijn gebruikers exploiteert. Zeer bewust van dat imago plooien de toplui van het sociale netwerk zich dubbel om iedereen gerust te stellen. Ze beloven de Libra niet te lanceren vooraleer ze de vragen van financiële waakhonden en andere politieke autoriteiten hebben beantwoord.