Nepmiddelen tegen coronavirus overspoelen het internet

De webwinkel Amazon verwijdert aan de lopende band valse behandelingen tegen het coronavirus covid-19 van zijn site en de Amerikaanse veiligheidsdiensten houden een klopjacht op bedrijven die zich daarmee bezighouden. De valse remedies tegen het virus overspoelen het internet.

Het mag niet verbazen. Iedere keer als er een onderwerp voor lange tijd in de actualiteit opduikt, zien oplichters hun kans schoon om een graantje mee te pikken. Met covid-19 is dat niet anders. De valse behandelingen tegen het virus schieten als paddenstoelen uit de grond. Voor alle duidelijkheid: er is nog geen coronavaccin beschikbaar en dat zal waarschijnlijk ook niet voor direct zijn.

Een van die bedrijven is Quinessence Aromatherapy dat op zijn website reclame maakte voor ‘aromatische oliën tegen het coronavirus’. Het bedrijf beweerde dat er een breed scala aan oliën bestaat, waarvan klinisch is bewezen dat ze helpen tegen virussen. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA laat weten dat die niet bestaan. De middelen zijn ondertussen van de website gehaald.

Er is ook N-Ergetics. Dat adverteerde zilverwater, water waar kleine deeltjes zilver in verwerkt zitten, als een ‘huisgeneesmiddel dat al 123 jaar succesvol tegen coronavirussen werkt.’ Zilverwater is overal verboden als geneesmiddel en kan zelfs gevaarlijk zijn om te drinken als het verkeerd geproduceerd is.

Alex Jones

Alex Jones. – Isopix

En dan is er nog Alex Jones, een aanhanger van samenzweringstheorieën die al een reputatie heeft opgebouwd in Amerika. Hij heeft zijn eigen tv-programma waar hij complottheorieën verspreidt en zijn eigen website Infowars. Hij beweerde in zijn wekelijkse tv-show dat hij voedingssupplementen verkoopt op zijn site die covid-19 de wereld uit helpen. Nochtans verspreidde hij daarvoor regelmatig de theorie dat de ‘hysterie’ rond covid-19 een samenzwering op hoog niveau is om Amerika kapot te maken en dat het dus helemaal niet bestaat.

De FDA doet onderzoek naar zeven bedrijven die de consument oplichten. Over Jones kon de dienst nog niets zeggen.

Bol.com

Ook in de Benelux zijn valse coronamiddelen schering en inslag. De webwinkel bol.com verwijderde vorige maand tientallen producten van zijn website die foutieve informatie gaven. Zo was er een bedrijf dat een set verkocht met producten die zou beschermen tegen het virus. In de set zaten een stofmasker voor in de bouw, een beschermende bril, rubberen handschoenen en een desinfecterende gel. Kostprijs: 105 euro. En het zou voldoen aan de standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De WHO raadt inderdaad aan om mondmaskers te dragen en je handen genoeg te desinfecteren, maar een beschermende bril en rubberen handschoenen dragen, gaat misschien wat ver. Of een stofmasker microben tegenhoudt, is ook maar de vraag.

Bol heeft de set en andere producten intussen van de website laten halen en betaalt kopers terug als ze daar om vragen, maar benadert ze niet zelf. De kopers moeten hun product zelf terugsturen.

Cocaïne

Het Franse ministerie van Gezondheid heeft al verscheidene fabeltjes die online circuleren moeten ontkrachten. Zo stuurde het expliciet het bericht uit dat cocaïne niet helpt tegen het coronavirus.

Meer