Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 30 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Vakbonden eisen crisismaatregelen voor personeel in supermarkten: vroeger sluiten en meer verlof

Logo Business AM
Business

25/03/2020 | Sten Maelfeyt | 3 min leestijd

Foto Isopix

Sinds de coronacrisis is het hens aan dek in de voedingssector. De winkelmedewerkers kloppen extra uren en werken in risicovolle omstandigheden. De vakbonden eisen dan ook snel maatregelen. Komen die er niet, worden acties niet uitgesloten.

Momenteel vinden er onderhandelingen plaats tussen de vakorganisaties en de werkgeversfederaties. Er wordt gekeken naar ‘samenhangende maatregelen’ voor alle werknemers in de supermarkten en voedingswinkels. Het sectorniveau primeert dus, om geen strijd tussen de winkelketens te veroorzaken.

De vakbonden vragen nu om snel extra maatregelen te nemen om de werknemers te beschermen. ‘Er vallen veel mensen uit en de gezondheid van de medewerkers lijdt onder de druk’, klinkt het in een mededeling van de vakbonden.

Eisen

Het gemeenschappelijk vakbondsfront stelt een aantal eisen. Vooral de vraag om de openingsdagen- en uren voor het publiek te beperken lijkt prioritair. Winkelmedewerkers worden doorheen de dag veel blootgesteld aan potentiële besmetting. Het vakbondsfront stelt daarom voor om de supermarkten vroeger te sluiten, zonder loonverlies voor het personeel.

Een tweede voorstel is een ‘bedankingspremie’. Ze doelen vooral op verlof/recuperatiedagen. Een geldpremie staat minder hoog op de agenda. Dat is nochtans een piste die elders in de wereld opgang maakt. In de VS krijgen werknemers bij Walmart en Amazon 2 dollar per uur extra betaald. Amazon-werknemers die 40 uur per week werken, krijgen zelfs een dubbel loon.

Ook dichter bij huis wordt geëxperimenteerd met extra verloning. In Frankrijk krijgen werknemers bij Carrefour en Lidl een belastingvrije jaarpremie van 1.000 euro. In het Verenigd Koninkrijk kan het personeel van Aldi rekenen op een loonsverhoging van 10 procent.

De vakbonden in België reageren afwijzend op dergelijke initiatieven. ‘De gezondheid van de werknemers is niet te koop’, luidt de redenering. Niet dat toeslagen onbespreekbaar zijn, maar de voorwaarden om daarover te onderhandelen moeten dan eerst goed afgebakend worden, klinkt het.

Acties niet uitgesloten

Woensdagavond staat er een vergadering op de planning tussen de verschillende vakbonden en Comeos, de sectorfederatie van de supermarkten. De vakbonden verwachten daar ‘ernstige antwoorden’. Op het einde van het persbericht laat het gemeenschappelijke vakbondsfront nog weten dat ‘acties niet worden uitgesloten’.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton