Vakbond Mega World stapt naar rechter na ‘aanwijzingen van fraude’

De christelijke vakbond ACV Puls beschuldigt de directie van Mega World van fraude. Het bedrijf zou al maanden geen werkgeversbijdragen betalen op de lonen, klinkt het in De Standaard. De vakbond trekt naar de rechter.

Zondagavond riep de organisatie het personeel al op om maandag niet aan de slag te gaan. Voorlopig zijn er nog geen cijfers over welke winkels die raad hebben opgevolgd.

Vakbondssecretaris Marc Jacobs maakt zich sterk dat Mega World geld wegsluist uit het bedrijf en het parkeert bij schimmige vennootschappen in Monaco. Ook zou CEO Dirk Bron al sinds de start geen geld overmaken aan de overheid onder de vorm van btw, socialezekerheidsbijdragen en ingehouden belastingen op lonen. Hij betaalt alleen de nettolonen.

35 miljoen euro schuld

Maar ook over de betalingen van die lonen rijst er nu twijfel. De vakbonden hadden een schriftelijke verklaring gevraagd dat de lonen zullen uitbetaald worden en die is er gekomen, maar er staat niet bij binnen welke periode of met welk geld. Bron zou al een schuldenberg van 35 miljoen euro hebben opgebouwd, wat meer is dan de omzet van Mega World sinds de start.

Jacobs vraagt de winkelverantwoordelijken dan ook om geen geld meer over te maken aan de moedermaatschappij. De socialistische vakbond BBTK staat daar niet achter. ‘De veiligheid van het personeel, en de kans op een uitbetaling van de lonen, gaat voor’, zegt secretaris Inge De Beul. ‘Maar we steunen de oproep van ACV om het werk neer te leggen. We roepen niet expliciet op om te staken, maar staan wel achter iedereen die beslist om dat te doen.’

ACV stapt nu naar de rechter. Bij Mega World kon of wou er voorlopig nog niemand reageren. In De Standaard klinkt het wel dat ‘niet alles in Monaco frauduleus is’.

Bescherming tegen schuldeisers

Al sinds de start is het een rommeltje bij Mega World. Overnemer Dirk Bron heeft een rist failliete bedrijven achter zijn naam staan en er loopt ook in Nederland een rechtszaak tegen hem voor fraude bij een ander bedrijf. De voorbije acht maanden, sinds Bron Blokker overnam en er Mega World van maakte, waren geen groot succes voor de keten en ze vroeg vorige week dan ook bescherming tegen haar schuldeisers aan. De uitspraak daarover volgt komende maandag.

Vrijdag is er nog een bijzondere ondernemingsraad gepland waar de financiële situatie meer uit de doeken zal gedaan worden. ‘Ik hoop maar dat de stakende werknemers daar niet de schuld zullen krijgen van de slechte verkoopcijfers, want dan is het revolutie’, klinkt het bij BBTK.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20