Vakantiegeld voor tijdelijk werklozen en 200 miljoen euro voor de zorg: regering neemt nieuwe steunmaatregelen

De federale regering neemt extra steunmaatregelen om de coronacrisis minder zwaar te maken. Zorgpersoneel krijgt een eenmalige premie van 300 euro en tijdelijk werklozen mogen hun belastingen uitstellen.

Dat kondigde premier Alexander De Croo (Open Vld) vrijdag aan, geflankeerd door de bevoegde ministers.

De meest in het oog springende maatregel uit het steunpakket is extra geld voor de zorgsector. De regering trekt 200 miljoen euro uit voor meer ondersteuning in de zwaar getroffen sector en geeft alle werknemers een eenmalige consumptiecheque van 300 euro die geldig is tot eind volgend jaar.

Coronawerkloosheid

Ook wordt opnieuw de tijdelijke werkloosheid door corona ingevoerd. Normaal moeten werkgevers aan allerlei voorwaarden voldoen voor ze hun personeel op tijdelijke werkloosheid kunnen zetten, maar tijdens de eerste golf werden die voorwaarden al versoepeld. Ondertussen werd die maatregel afgeschaft, maar hij komt dus terug om te vermijden dat bedrijven te veel mensen ontslaan.

In dat systeem betaalt de overheid 70 procent van iemands brutoloon uit, met weliswaar een plafond op 1.930 euro. Normaal moesten bedrijven zelf nog 5 euro per dag betalen per tijdelijk werkloze, maar ook dat vervalt.

Minder belastingen

Wie tijdelijk werkloos is, moet ook minder belastingen betalen en zal vakantiegeld krijgen door een tussenkomst van de staat. Als u langer dan 52 dagen tijdelijk werkloos bent, krijgt u 10 euro per extra dag bovenop uw loon. Leefloners krijgen een premie van 50 euro en voor wie even geen geld heeft om zijn leningen te betalen, wordt een oplossing gezocht.

Maar ook bedrijven en zelfstandigen worden niet ontzien. Wie zijn bedrijf moest sluiten door de lockdownmaatregelen moet in het derde kwartaal geen socialezekerheidsbijdragen betalen, net als leveranciers die minstens 65 procent minder omzet draaien dan een jaar geleden. Voor zelfstandigen die geen werk meer hebben, wordt het zogenaamde overbruggingsrecht, een soort van uitkering, verdubbeld. Dat geldt ook voor restaurant- en cafébazen die eten laten afhalen.

En dan worden er nog enkele maatregelen verlengd. Belastingen kunnen uitgesteld worden zonder dat daar extra kosten of boetes bij komen kijken, de btw op handgel en mondmaskers blijft op 6 procent in plaats van 21 procent en bedrijven kunnen nog tot eind 2022 25 procent van hun investeringen aftrekken van de belastingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20