Vaccinweigeraars betalen grof geld voor valse covid safe tickets

Vaccinweigeraars verhandelen valse covid safe tickets via sociale mediagroepen. Dat meldt La Libre Belgique. Op die manier proberen sceptici de steeds strengere controles te omzeilen. Vaak gaat het om een vorm van cybercriminaliteit.

Het covid safe ticket dringt steeds meer ons dagelijks leven binnen. Wie in Vlaanderen een massa- of indoor-evenement wil bezoeken zonder mondmasker, moet een QR-code voorleggen. Voor ongeveer 73 procent van de bevolking die volledig gevaccineerd is, vormt dit geen probleem. Voor vaccinweigeraars is dit echter een doorn in het oog. Een opvallend fenomeen dat nu de kop opsteekt: fake covid safe tickets die online verkocht worden. Via Facebook, Snapchat of Telegram komen handelaars in zulke QR-codes in contact met vaccinsceptici. Hier bieden ze een covid safe pass aan die enkele uren of dagen geldig zou zijn

Overgewaaid uit Frankrijk

De handel komt overgewaaid uit Frankrijk. Daar is sinds juli de ‘passe sanitaire’ verplicht in onder andere de horeca, musea en events. In augustus al circuleerden berichten over snapchataccounts die valse covid safe tickets aanbieden. Frankrijk werd in het begin geconfronteerd met hevig protest tegen de introductie van de passe sanitaire. Begin deze maand besliste de Franse regering om coronatesten in Frankrijk betalend te maken. Het doel hiervan is de vaccinatie van de Franse bevolking verder te stimuleren. De Brusselse regering besliste om vanaf 15 oktober het covid safe ticket te verplichten voor horeca. Daarmee is de markt voor valse covid safe tickets ook hier geopend. Wie geïnteresseerd is moet diep in de buidel tasten. Volgens La Libre Belgique zijn prijzen van 200 tot 400 euro  voor een vals certificaat niet ongewoon.

Cybercriminaliteit

De Brusselse politie geeft zelf aan reeds op de hoogte te zijn van de illegale handel. In veel gevallen gaat het om oplichterij. De QR-codes van de covid safe tickets kennen een te ingewikkelde versleuteling om zomaar succesvol na te maken. Op deze manier gaan cybercriminelen aan de haal met een ruime som geld en de persoonlijke gegevens van hun slachtoffers.

Meer