Vaccinatiecentra zoeken dringend extra personeel

De vaccinatiecampagne in België draait momenteel op volle toeren, maar er is een nieuw probleem opgedoken. Veel vaccinatiecentra kampen namelijk met een acuut personeelstekort. Zij doen dan ook een dringende oproep aan iedereen die kan helpen.

“We vaccineren al van acht uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds, en nu gaan we dat nog uitbreiden naar tien uur ’s avonds. Maar dat vergt dus nog meer volk. Bij elke shift hebben we een honderdtal vrijwilligers nodig die mensen ontvangen of begeleiden en stoeltjes ontsmetten. Daarnaast zijn er ook nog eens telkens een kleine honderd medische mensen nodig om de spuitjes klaar te ­maken en te zetten. Dat is een puzzel die met de zomermaanden in zicht alleen maar moeilijker dreigt te worden. Alle extra hulp is dus zeker mooi meegenomen”, legt de Gentse schepen van Gezondheid en Zorg Rudy Coddens (Vooruit) uit in Het Nieuwsblad.

Medische profielen

Ook in onder andere Antwerpen, Diest, Kampenhout, Turnhout, Aarschot en Overijse is er dringend extra personeel nodig. Op de meeste plaatsen is er vooral een tekort aan medische profielen.

“Vrijwilligers die de ontvangst regelen, zijn er vaak meer dan genoeg”, zegt Ria Vandenreyt van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. “Maar spuitjes zetten, spuitjes klaarmaken of het ­gesprek voor de vaccinatie voeren, dat kan enkel door speci­fieke mensen: verpleegkundigen, artsen of vroedvrouwen die vaak ook in dienst­verband ingeschakeld worden. Geen vrijwilligers dus. Maar ze moeten er natuurlijk zijn om dat na hun uren nog te doen. Vergeet niet dat die mensen al anderhalf jaar alles geven. Al kan daar ook wel gebruikgemaakt worden van de noodwet: daardoor kunnen ook tandartsen, dierenartsen, kinesisten en dergelijke na hun opleiding ingeschakeld worden.”

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten