Vaccinatie 65-plussers kan ten vroegste vanaf 22 maart beginnen

De vaccinatie van de 65-plussers wordt uitgesteld omdat ons land over onvoldoende vaccins beschikt. Wouter Beke (CD&V), Vlaams minister van Welzijn, hoopt vanaf 22 of 29 maart te kunnen starten met de vaccinaties van de 65-plussers.

De aanpassing van de vaccinatiecampagne komt er nadat de Geneesmiddelenproducent AstraZeneca deze week minder vaccins heeft geleverd dan beloofd. Ons land heeft deze week 88.000 van de beloofde 114.716 vaccins ontvangen. Volgende week valt het aantal dosissen terug van 90.000 naar 21.000 dosissen.

Frustraties bij Beke

Beke is niet te spreken over de neerwaartse bijstelling van het aantal geleverde vaccins. ‘Het ergert me dat we voortdurend moeten werken met onstabiele cijfers’, zei hij in de Vlaamse Parlementscommissie Welzijn, waar hij een stand van zaken gaf over de vaccinatiecampagne in Vlaanderen. ‘Ik begrijp niet dat Europa niet steviger een vuist kan maken.’

Volgens Beke is het daarom moeilijk om een planning op te stellen. ‘Ik durf niet meer vooruitlopen’, aldus de minister.

Het is niet de eerste keer dat ons land met minder tevreden moet zijn. In januari waren er de verminderde levering van Pfizer, gevolgd door een beperkte levering van Moderna. Van dat laatste vaccin krijgen we op 25 februari 26.100 dosissen van het vaccin in plaats van 101.000 dosissen.

Vaccin AstraZeneca als alternatief

Het plan van de overheid was om het zorgpersoneel te vaccineren met het vaccin van Moderna. Door de beperkte levering, zal die nu een beroep doen op de vaccins van Pfizer en AstraZeneca. Dat is overigens niet naar de zin van het zorgpersoneel. Verschillende verpleegkundigen hebben al aangegeven het vaccin van AstraZeneca niet te willen nemen.

Het AstraZeneca-vaccin vermindert het aantal symptomatische coronagevallen met 59,5 procent. Dat is veel minder dan Pfizer en Moderna, die beiden meer dan 90 procent bescherming bieden tegen het virus. Verschillende experts hebben wel al aangegeven dat het vaccin van AstraZeneca een goed vaccin is; omdat het vermijdt dat wie het coronavirus oploopt in het ziekenhuis belandt.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20