Vaccin tegen griep helpt niet

Wie voor alle zekerheid toch een griepprik heeft laten zetten, kan wel eens bedrogen uitkomen. Want uitgerekend die griepvariant die momenteel duizenden mensen treft, zit niet in het vaccin van de griepprik voor deze winter. Dat vaccin bestaat uit een cocktail van drie griepvirussen, maar degene die in ons land de meeste slachtoffers maakt, zit daar dus niet bij.

Viroloog Marc Van Ranst had het eind september al laten vallen: “Het is een beetje gokken. Dit jaar vrees ik dat het verkeerde erin zit, maar dat is afwachten tot de griep echt uitbreekt.” De huidige griepepidemie is al vijf weken gaande, maar de piek moet nog komen. “žWe hebben helaas de verkeerde keuze gemaakt voor het vaccin”, geven virologen nu toe. De griepprik zou wel opgewassen tegen een tweede griepgolf die later in de winter komt. Deze zwaardere variant is één van de drie virussen die wel in de cocktail is opgenomen.

Viervoudig

Er bestaan twee soorten vaccins: een drievoudig en een viervoudig vaccin. In een viervoudig vaccin zitten twee influenza a-stammen en twee b-stammen. In een drievoudig vaccin zitten twee a-stammen en één b-stam. Het is dus een beetje gokken, plus, het griepvirus kan in het halfjaar tussen inenting en wanneer de griep piekt veranderen, zoals nu het geval is. De huidige epidemie zou nog zeker zeven tot negen weken voortduren. De Amerikanen zijn overigens beter beschermd dan wij. In hun griepcocktail was wel die vierde griepvariant opgenomen.

Helemaal nutteloos?

Het is overigens niet zo dat de griepprik totaal nutteloos zou zijn, want zelfs als er geen 100% match is, werkt het vaccin gedeeltelijk. Dat komt door de kruisbescherming die het vaccin biedt. Bovendien lijkt de griepprik wel opgewassen tegen een tweede griepgolf die eraan komt. Deze zwaardere variant ““ AH3 ““ is één van de drie virussen die in de cocktail is opgenomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20