UZ Gent introduceert omstreden mobiliteitsplan, “omkaderende maatregelen zijn belangrijk”, zegt expert

Het Universitair Ziekenhuis Gent legt voorwaarden op rond het gebruik van de parking, zodat medewerkers gestimuleerd worden om met de fiets naar het werk te gaan. Volgens mobiliteitsexpert Kathleen Bracke van Acerta is dat geen probleem, zolang er omkaderende maatregelen volgen. Dat vertelde ze in een interview met Business AM.


Beluister hier het volledige interview met Kathleen Bracke:


Waarom is dit belangrijk?

In veel bedrijven is het mobiliteitsbeleid aan het wijzigen. Om werknemers te stimuleren om meer met de fiets te gaan, is extra omkadering nodig. Tegelijkertijd maken bedrijven ook de switch naar elektrische auto's.
  • “Als werkgever kan je niet gaan bepalen dat een medewerker met een ander vervoersmiddel naar het werk moet komen. Wel kan je voorwaarden opleggen rond de toegang tot de parking. Er is geen enkele verplichting om direct aan de werkplaats parking aan te bieden. Werknemers kunnen met de wagen komen en in de omliggende straten op zoek gaan naar een parkeerplaats”, zegt Bracke. “Enkel en alleen wanneer de werknemer in zijn arbeidsovereenkomst heeft staan dat hij recht heeft op een parkeerplaats, kan hij dat effectief hard maken.”
  • “Als je dit wil implementeren, dan is het belangrijk dat er een aantal omkaderende maatregelen worden genomen. Het UZ Gent biedt mensen 24 keer per jaar de mogelijkheid om te parkeren. Ze stellen leasefietsen ter beschikking, er is een goeie fietsparking en de mogelijkheid om zich vlot om te kunnen kleden. Daardoor wordt het een positief verhaal.”
  • “Vaak gaan mensen direct na het werk de kinderen met de auto ophalen. Dat zal wat moeilijker zijn, maar door het toekennen van een fietsvergoeding of het uitwerken van een wandelvergoeding waarbij het loonbriefje positief beïnvloed wordt, zijn mensen heel snel bereid om die extra stap te zetten. Anderzijds maken veel bedrijven de switch naar een elektrisch wagenpark. Medewerkers moeten vaak de wagen laden, daar worden nieuwe afspraken over gemaakt”, aldus Bracke.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.