Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 09 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

UPS krijgt Amerikaanse vergunning voor drone-bestellingen

Logo Business AM
Economie

02/10/2019 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

In de Verenigde Staten heeft pakketbezorger United Parcel Service (UPS) van de Federal Aviation Administration (FAA) de goedkeuring gekregen om een luchtvaartmaatschappij voor drones uit te bouwen. Het bedrijf kan daardoor zijn bestaande vloot onbemande vliegtuigen op nationale schaal uitbreiden. UPS is de eerste onderneming die voor commerciële drone-activiteiten in de Verenigde Staten een nationale vergunning heeft gekregen. 

De diensten zijn echter wel aan een aantal voorwaarden onderworpen. Onder meer mogen de drones alleen worden ingezet boven de sites van bedrijven, ziekenhuizen en universiteiten.

Ziekenhuis

De drone-activiteiten maken bij UPS deel uit van de divisie Flight Forward. In eerste instantie wil UPS zich met zijn nieuwe aanbod toespitsen op services voor ziekenhuizen. In een volgend stadium wil het bedrijf ook sectoren buiten de gezondheidszorg bedienen.

Flight Forward maakt zijn debuut op de campus van het ziekenhuis WakeMed in Raleigh in de staat North Carolina. De site van het ziekenhuis vormde ook al de basis van een aantal proefprojecten die UPS met drones had opgezet. Daarbij vervoerden de toestellen medische stalen over een afstand van honderdvijftig meter tussen verschillende afdelingen van het hospitaal-complex.

UPS gaat de dienst nu verder uitbouwen. Het bedrijf voegt eraan toe te hopen snel een samenwerking met een twintigtal Amerikaanse ziekenhuizen te kunnen melden. De pakketbezorger maakt voor de diensten gebruik van toestellen van drone-fabrikant Matternet.

Thuisbestelling

Door de vergunning van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten kan UPS een vloot met een onbeperkt aantal drones uitbouwen. Elke toestel moet wel door een menselijke operator worden gecontroleerd.

TechCrunch wijst er echter op dat er nog een lange weg voor de boeg ligt vooraleer operatoren hun drones ook buiten vast omlijnde sites zullen kunnen inzetten. “Thuisbestellingen zijn voorlopig dan ook nog niet aan de orde,” aldus de nieuwssite.

Verwacht wordt dat de Federal Aviation Administration (FAA) snel nieuwe vergunningen voor drone-activiteiten zal aankondigen. Momenteel behandelt de luchtvaartautoriteit immers zes aanvragen van geïnteresseerde partijen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks