UPS krijgt Amerikaanse vergunning voor drone-bestellingen

In de Verenigde Staten heeft pakketbezorger United Parcel Service (UPS) van de Federal Aviation Administration (FAA) de goedkeuring gekregen om een luchtvaartmaatschappij voor drones uit te bouwen. Het bedrijf kan daardoor zijn bestaande vloot onbemande vliegtuigen op nationale schaal uitbreiden. UPS is de eerste onderneming die voor commerciële drone-activiteiten in de Verenigde Staten een nationale vergunning heeft gekregen. 

De diensten zijn echter wel aan een aantal voorwaarden onderworpen. Onder meer mogen de drones alleen worden ingezet boven de sites van bedrijven, ziekenhuizen en universiteiten.

Ziekenhuis

De drone-activiteiten maken bij UPS deel uit van de divisie Flight Forward. In eerste instantie wil UPS zich met zijn nieuwe aanbod toespitsen op services voor ziekenhuizen. In een volgend stadium wil het bedrijf ook sectoren buiten de gezondheidszorg bedienen.

Flight Forward maakt zijn debuut op de campus van het ziekenhuis WakeMed in Raleigh in de staat North Carolina. De site van het ziekenhuis vormde ook al de basis van een aantal proefprojecten die UPS met drones had opgezet. Daarbij vervoerden de toestellen medische stalen over een afstand van honderdvijftig meter tussen verschillende afdelingen van het hospitaal-complex.

UPS gaat de dienst nu verder uitbouwen. Het bedrijf voegt eraan toe te hopen snel een samenwerking met een twintigtal Amerikaanse ziekenhuizen te kunnen melden. De pakketbezorger maakt voor de diensten gebruik van toestellen van drone-fabrikant Matternet.

Thuisbestelling

Door de vergunning van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten kan UPS een vloot met een onbeperkt aantal drones uitbouwen. Elke toestel moet wel door een menselijke operator worden gecontroleerd.

TechCrunch wijst er echter op dat er nog een lange weg voor de boeg ligt vooraleer operatoren hun drones ook buiten vast omlijnde sites zullen kunnen inzetten. “Thuisbestellingen zijn voorlopig dan ook nog niet aan de orde,” aldus de nieuwssite.

Verwacht wordt dat de Federal Aviation Administration (FAA) snel nieuwe vergunningen voor drone-activiteiten zal aankondigen. Momenteel behandelt de luchtvaartautoriteit immers zes aanvragen van geïnteresseerde partijen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20