Ultrarijke Indiërs betalen duizenden dollars om pandemie te ontvluchten

De tweede coronagolf gaat in India verwoestend te werk. Elke dag sterven er duizenden mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Terwijl de buurlanden hun grenzen sluiten, maken de ultrarijken gebruik van nieuwe achterpoortjes, zelfs als ze daarvoor enkele duizenden dollars moeten betalen.

In een paar weken tijd is India op de tweede plaats gewipt op de ranglijst van het aantal coronabesmettingen, vlak achter de Verenigde Staten. Zondag zijn er meer dan 350.000 gevallen geregistreerd en zijn er 2.806 mensen overleden. Dat zijn bijna twee mensen die elke minuut sterven aan Covid-19.

Geconfronteerd met deze tweede, uit de hand gelopen golf, willen velen het land ontvluchten. Maar alleen de ultrarijken maken nog een kans. De meeste buurlanden hebben hun grenzen gesloten voor mensen uit India die geen goede reden hebben (familie of werk). De Verenigde Arabische Emiraten, bijvoorbeeld, hebben aangekondigd dat ze na 25 april geen Indiase reizigers meer zullen toelaten.

De afgelopen dagen hebben veel Indiërs zich dan ook gehaast om een zitplaats in een vliegtuig te bemachtigen voordat ze aan de grond worden gehouden. ‘We hebben morgen 12 vluchten naar Dubai en elke vlucht is volgeboekt’, zei Air Charter Service India vrijdag.

Privéjets

Nu de conventionele vluchten allemaal zijn uitverkocht, wenden rijkere Indiërs zich tot een veel duurder alternatief: privéjets. Het huren van een vliegtuig met 13 zitplaatsen van Mumbai naar Dubai kost 38.000 dollar, volgens The Economic Times. Dat is bijna 3.000 dollar per persoon als het vliegtuig vol zit. ‘Mensen vormen groepen en delen onze jets alleen maar om een zitplaats te krijgen’, zei Enthrall Aviation, een bedrijf dat privéjets aanbiedt.

De meeste reizigers zijn op weg naar de Verenigde Arabische Emiraten, maar sommigen zijn ook naar Thailand gevlogen, terwijl anderen de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk hebben gemaakt. Volgens The Times zijn donderdagavond acht privéjets met ongeveer 10 mensen aan boord geland, voordat India op de rode lijst werd geplaatst. Nu kan iedereen die noch Iers noch Brits is en die uit India komt, het grondgebied niet langer betreden.

De Indiase coronavariant heeft intussen ook België bereikt, nadat besmette Indiase studenten naar ons land kwamen om een opleiding te volgen. De studenten hadden, voor alle duidelijkheid, het volste recht om naar België te komen. Hoewel de grenzen gesloten zijn voor niet-essentiële reizen, zijn schooluitwisselingen nog steeds mogelijk. Bovendien zijn de betrokken studenten in quarantaine gebleven sinds ze op Belgisch grondgebied zijn aangekomen.

Buitenlandse hulp

De tweede coronagolf in India kwam zonder waarschuwing, net toen het land dacht aan het ergste ontsnapt te zijn. Zo’n twee maanden geleden had het land minder dan 20.000 gevallen per dag. Op zondag telde India er 350.000. De nieuwe dubbelmutante variant zou de oorzaak zijn van de snelheid waarmee het virus nu om zich heen grijpt. Door een dubbele mutatie op het spike-eiwit kan het zich gemakkelijker aan menselijke cellen hechten en zich sneller onder de bevolking verspreiden. Deze variant lijkt op het eerste gezicht niet dodelijker, maar besmet zoveel mensen dat de Indiase ziekenhuizen verzadigd zijn en kampen met een tekort aan zuurstof.

Verschillende landen hebben besloten te helpen. Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie zullen medische apparatuur en zuurstoftanks leveren. De Amerikaanse regering heeft ook aangekondigd materiaal te zullen sturen voor de productie van het Indiase vaccin Covishield om de vaccinatiegraad in het land te verhogen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20