Uitverkoop op Wall Street: Nasdaq speelt 10 procent van zijn waarde kwijt op 3 dagen

De Amerikaanse aandelenbeurzen starten de week met zware verliezen. Big Tech incasseert forse klappen en sleurt de rest mee in zijn val.

De Dow Jones Industrial moet nog eens 631 punten prijsgeven, een verlies van 2,25 procent. Ook de techbeurs Nasdaq en de S&P 500 gaan respectievelijk 4,11 en 2,8 procent lager.

De aandelen Facebook, Amazon en Microsoft verliezen tenminste 4,5 procent. Alphabet gaat 3,75 procent lager, Apple zelfs 6,5 procent. Zoom Video moet 5,5 procent prijsgeven. Het aandeel Tesla noteert dinsdagavond 21 procent lager dan bij de aanvang van de beurssessie. Investeerders die hadden gehoopt dat de elektrischewagenbouwer in de S&P 500 zou worden opgenomen zijn er aan voor de moeite.

Waarderingen zijn volledig scheefgegroeid

Het lijkt erop dat investeerders stilaan begrijpen dat de waarderingen op de aandelenmarkten volledig scheefgegroeid zijn. Analisten zien in de forse daling dan ook weinig meer dan een correctie die al lang op zich laat wachten. Maar in volle pandemie noteert de Nasdaq ook vandaag nog altijd 70 procent hoger dan bij zijn laagtepunt op 23 maart. Ondanks dat de techbeurs de voorbije 3 beurssessies 10 procent van haar waarde moest inleveren.

Aandelen in het Japanse investeringsvehikel Softbank gaan 7 procent lager. Volgens de Financial Times zou Softbank de voorbije weken de koersen van techbedrijven hebben opgestuwd door op grote schaal call-opties te kopen. Mocht Softbank die aandelen van de hand doen dan dreigen techaandelen nog verder onder druk te komen.

Uitspraken van president Trump maandag ‘om de Amerikaanse economie volledig te ontkoppelen van de Chinese’ hielpen het beurssentiment evenmin.

Positieve uitzondering op Wall Street is Nikola. General Motors kondigde in de ochtend aan dat het een belang van 11 procent neemt in de elektrischevrachtwagenbouwer. Het aandeel gaat 40 procent hoger.

Olie deelt in de klappen

Olie deelt in de klappen en gaat 4,5 procent lager. Een vat Brent-olie kost dinsdagavond nog exact 40 dollar. Goud profiteert van de beursmalaise en gaat ruim 0,33 procent hoger. Voor een troy ounce goud (31 gram) moet 1.940 dollar worden betaald. De euro levert 0,3 procent in en kost nu 1,177 dollar. De bitcoin tenslotte gaat 1,3 procent lager. Voor de cryptomunt moet nog amper 10.018 dollar worden betaald. Dat is ruim 20 procent minder dan eind vorige maand.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20