Uitgelegd: hoe lang duurt het voor we een Omikron-vaccin hebben en hoe gaat dat in zijn werk?

Het is – voor alle duidelijkheid – momenteel nog niet duidelijk, maar als de Omikron-variant van het coronavirus voldoende afwijkt van de oorspronkelijke variant, is het mogelijk dat bestaande vaccins niet meer zo effectief zijn als ze waren. Als dat zo is, is het waarschijnlijk dat bedrijven hun vaccins moeten bijwerken om Omikron beter te bestrijden. Dit is hoe dat werkt, aan de hand van vijf vragen:

Waarom moeten vaccins mogelijk worden bijgewerkt?

Dat moet gebeuren wanneer een virus voldoende is veranderd zodat antilichamen die door het oorspronkelijke vaccin zijn gemaakt, de nieuwe gemuteerde variant niet langer kunnen herkennen en afweren. Coronavirussen gebruiken spike-eiwitten om zich te hechten aan ACE-2-receptoren op het oppervlak van menselijke cellen en deze te infecteren. Alle mRNA Covid-19-vaccins werken door instructies te geven in de vorm van mRNA die cellen aansturen om een ​​onschadelijke versie van het spike-eiwit te maken. Dit spike-eiwit zet het menselijk lichaam vervolgens aan om antilichamen te produceren. Als een persoon dan ooit wordt blootgesteld aan het coronavirus, binden deze antilichamen aan het spike-eiwit van het coronavirus en interfereren ze dus met het vermogen om de cellen van die persoon te infecteren.

De Omikron-variant bevat een nieuw patroon van mutaties in zijn spike-eiwit. Deze veranderingen kunnen het vermogen van sommige – maar waarschijnlijk niet alle – door de huidige vaccins geïnduceerde antilichamen om aan het spike-eiwit te binden, verstoren. Als dat gebeurt, kunnen de vaccins minder effectief zijn om te voorkomen dat mensen besmet raken met de Omikron-variant en deze overdragen.

Hoe zou een nieuw vaccin anders zijn?

Bestaande mRNA-vaccins, zoals die gemaakt door Moderna of Pfizer, coderen voor een spike-eiwit van de oorspronkelijke stam van het coronavirus. In een nieuw of bijgewerkt vaccin zouden de mRNA-instructies coderen voor het Omikron-spike-eiwit.

Door de genetische code van het originele spike-eiwit te vervangen door die van deze nieuwe variant, zou een nieuw vaccin antilichamen induceren die het Omikron-virus effectiever binden en voorkomen dat het cellen infecteert.

Mensen die al zijn gevaccineerd of eerder zijn blootgesteld aan Covid-19, hebben waarschijnlijk slechts een enkele boosterdosis van een nieuw vaccin nodig om niet alleen tegen de nieuwe stam te worden beschermd, maar ook tegen andere stammen die mogelijk nog in omloop zijn. Als Omikron naar voren komt als de dominante stam over Delta, dan hoeven degenen die niet zijn gevaccineerd slechts 2-3 doses van het bijgewerkte vaccin te krijgen. Als Delta en Omikron beide in omloop zijn, zouden mensen waarschijnlijk een combinatie krijgen van de huidige en bijgewerkte vaccins.

Hoe updaten wetenschappers een vaccin?

Om een ​​bijgewerkt mRNA-vaccin te maken, heb je twee ingrediënten nodig: de genetische sequentie van het spike-eiwit van een nieuwe zorgwekkende variant en een DNA-sjabloon dat zou worden gebruikt om het mRNA te bouwen.

In de meeste organismen geeft DNA de instructies voor het maken van mRNA. Aangezien onderzoekers de genetische code voor het Omicron-spike-eiwit al hebben gepubliceerd, hoef je alleen nog een DNA-sjabloon te maken voor het spike-eiwit dat zou worden gebruikt om het mRNA-gedeelte van nieuwe vaccins te produceren.

Om dit te doen, mengen onderzoekers DNA-sjablonen met synthetische enzymen en vier moleculaire bouwstenen die mRNA maken – kortweg G, A, U en C. De enzymen bouwen vervolgens een mRNA-kopie van de DNA-sjabloon, een proces dat transcriptie wordt genoemd. Met dit proces duurt het slechts enkele minuten om een ​​batch mRNA voor vaccins te produceren. Onderzoekers plaatsen de mRNA-transcripten vervolgens in nanodeeltjes die de instructies beschermen totdat ze veilig in cellen in je arm worden afgeleverd.

Hoe lang duurt het voordat een nieuw vaccin klaar is?

Het duurt slechts drie dagen om de DNA-sjabloon te genereren die nodig is om een ​​nieuw mRNA-vaccin te maken. Daarna zou het ongeveer een week duren om voldoende doses van het mRNA-vaccin te produceren voor testen in het laboratorium en nog eens zes weken om de preklinische tests op menselijke cellen in reageerbuizen uit te voeren om er zeker van te zijn dat een nieuw vaccin werkt zoals het zou moeten.

Dus binnen 52 dagen zouden wetenschappers een bijgewerkt mRNA-vaccin klaar kunnen hebben en kunnen beginnen met het produceren van doses voor een klinische proef bij mensen. Die proef zou waarschijnlijk nog minstens een paar weken nodig hebben voor een totaal van ongeveer 100 dagen om een ​​nieuw vaccin bij te werken en te testen.

Terwijl die proef aan de gang is, kunnen fabrikanten hun huidige proces omschakelen naar het maken van een nieuw vaccin. Idealiter, zodra de klinische proef is voltooid – en als het vaccin wordt goedgekeurd of goedgekeurd – kan een bedrijf onmiddellijk beginnen met het uitrollen van doses van een nieuw vaccin.

Gefixt in drie dagen maar pas bruikbaar in 100: heeft een bijgewerkt vaccin echt volledige klinische proeven nodig?

Het is momenteel niet duidelijk hoeveel klinische gegevens nodig zijn om goedkeuring of autorisatie voor een bijgewerkt Covid-19-vaccin te krijgen. In een nieuw vaccin zouden echter alle ingrediënten hetzelfde zijn. Het enige verschil zou een paar regels genetische code zijn die de vorm van het spike-eiwit enigszins zouden veranderen. Vanuit veiligheidsoogpunt is een bijgewerkt vaccin in wezen identiek aan de reeds geteste vaccins. Vanwege deze overeenkomsten hoeven klinische tests mogelijk niet zo uitgebreid te zijn als wat nodig was voor de eerste generatie Covid-19-vaccins.

Op zijn minst zouden klinische proeven voor bijgewerkte vaccins waarschijnlijk veiligheidstests vereisen en bevestiging dat een bijgewerkt vaccin antilichaamniveaus induceert die vergelijkbaar zijn met de respons van het oorspronkelijke vaccin tegen de oorspronkelijke en de Bèta- en Delta-stammen. Als dit de enige vereisten zijn, zouden onderzoekers slechts honderden – niet tienduizenden – mensen inschrijven om de benodigde klinische gegevens te verkrijgen.

Belangrijk om op te merken is dat als vaccinfabrikanten besluiten hun vaccins bij te werken voor de Omikron-variant, het niet de eerste keer zou zijn dat ze dit soort wijzigingen aanbrengen. Een eerdere variant, B.1.351, verscheen in oktober 2020 en was voldoende resistent tegen de toen geldende vaccins om een ​​update te rechtvaardigen. Fabrikanten reageerden snel op de potentiële dreiging door een bijgewerkt mRNA-vaccin te ontwikkelen dat bij deze variant past en klinische proeven uit te voeren om het nieuwe vaccin te testen. Gelukkig is deze variant niet de dominante variant geworden. Maar als dat wel het geval was geweest, zouden vaccinfabrikanten klaar zijn geweest om een ​​bijgewerkt vaccin uit te rollen.

Als blijkt dat Omikron – of welke toekomstige variant dan ook – een nieuw vaccin rechtvaardigt, hebben farmabedrijven dus de generale repetities al achter de rug en zijn ze klaar om de uitdaging aan te gaan.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20