Uit het niets ontstaat een nieuwe petro-staat

Het Amerikaanse petroleumconcern ExxonMobil heeft de ontdekking van twee nieuwe olievelden voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land Guyana gemeld. Daarmee heeft het oliegebied Stabroek – 120 mijl buiten de kust van de hoofdstad Georgetown – de jongste jaren al twaalf bronnen opgeleverd. Guyana kan door deze vondsten uitgroeien tot een belangrijk olieproducent.

Op dit ogenblik kent het land nog geen enkele ontginning van fossiele brandstoffen. Waarnemers merken dan ook op dat de vondsten de toekomst van Guyana volledig kunnen omgooien. Tegelijkertijd luiden echter ook al waarschuwingen.

Vijf miljard vaten

ExxonMobil begon een drietal jaar geleden met de exploratie van potentiële olievelden voor de kust van Guyana. Het Amerikaanse bedrijf berekende dat de olievelden in totaal meer dan vijf miljard vaten aan recupereerbare olie en gas kunnen opleveren. Daarmee beschikt Guyana – gelegen tussen Venezuela, Brazilië en Suriname – over een gigantische reserve.

ExxonMobil heeft een belang van 45 procent in de ontginning, waarvoor het bedrijf een samenwerking opzette met Hess Corporation en China National Offshore Oil Corporation (Cnooc). Die partners krijgen in de operaties een aandeel van respectievelijk 30 procent en 25 procent.

ExxonMobil hoopt volgend jaar de productie te kunnen opstarten. Het bedrijf verwacht in eerste instantie een gemiddelde opbrengst van 120.000 vaten per dag te kunnen realiseren. Tegen het midden van volgend decennium zou dat volume tot 750.000 vaten per dag moeten kunnen oplopen.

Met een dergelijke productie kan Guyana zich vanuit het niets plots meten met gevestigde oliestaten zoals Qatar. De oliewinning kan voor het land een gigantische bron van inkomsten vormen. Guyana, dat lange tijd vooral leefde op de opbrengsten van landbouw en de ontginning van bauxiet, zou op termijn ongeveer 50 procent van de inkomsten uit de ontginning krijgen.

Onrust

Waarnemers zien echter ook grote problemen opduiken. “Guyana lijkt totaal niet voorbereid op de stromen cash die naar het land zullen stromen,” zeggen ze. “Het land verkeert politiek in een staat van beroering. Er is ook geen plan om de opbrengsten van de oliewinning onder de bevolking – amper 780.000 mensen – te verdelen.”

“ExxonMobil heeft in Guyana een bijzonder voordelig contract kunnen sluiten. Elders hebben de overheden in de opbrengsten aandelen tot 80 procent. De samenwerking met ExxonMobil legt in Guyana dan ook een basis voor potentiële politieke ontevredenheid. Men kan dan ook snel lokale eisen voor een heronderhandeling van de overeenkomst verwachten.”

“Er is ook geen enkele manier om deze plotse geldstroom op een efficiënte manier te beheren,” zegt Amy Myers Jaffe, directeur energiezekerheid bij de Council on Foreign Relations. “Het land kent momenteel nog altijd een grote armoede, maar zou op drie jaar tijd een superrijke oliestaat worden.”

Met een bedrag van 60 dollar per vat krijgt Guyana uit de olieproductie uitzicht op meer dan 5 miljard dollar inkomsten. Maar rekening houdend met het wereldwijde streven naar een doorgedreven ontginning, is een dagproductie van één miljoen vaten mogelijk. Dat zou het land 10 miljard dollar inkomsten per jaar kunnen opleveren.

“Guyana is het meest recente voorbeeld van het zeldzame fenomeen dat uit het niets een totaal nieuwe petrostaat ontstaat,” zegt Bob McNally, president van de Rapidan Energy Group. “Het land is echter helemaal niet georganiseerd voor een dergelijke toestroom van rijkdom, die elders al tot chaos, corruptie en oorlog heeft geleid. Er bestaat geen enkel plan voor de verbetering van de infrastructuur van het land.”

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20