Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 25 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Uit het niets ontstaat een nieuwe petro-staat

Logo Business AM
Economie

08/02/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Het Amerikaanse petroleumconcern ExxonMobil heeft de ontdekking van twee nieuwe olievelden voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land Guyana gemeld. Daarmee heeft het oliegebied Stabroek – 120 mijl buiten de kust van de hoofdstad Georgetown – de jongste jaren al twaalf bronnen opgeleverd. Guyana kan door deze vondsten uitgroeien tot een belangrijk olieproducent.

Op dit ogenblik kent het land nog geen enkele ontginning van fossiele brandstoffen. Waarnemers merken dan ook op dat de vondsten de toekomst van Guyana volledig kunnen omgooien. Tegelijkertijd luiden echter ook al waarschuwingen.

Vijf miljard vaten

ExxonMobil begon een drietal jaar geleden met de exploratie van potentiële olievelden voor de kust van Guyana. Het Amerikaanse bedrijf berekende dat de olievelden in totaal meer dan vijf miljard vaten aan recupereerbare olie en gas kunnen opleveren. Daarmee beschikt Guyana – gelegen tussen Venezuela, Brazilië en Suriname – over een gigantische reserve.

ExxonMobil heeft een belang van 45 procent in de ontginning, waarvoor het bedrijf een samenwerking opzette met Hess Corporation en China National Offshore Oil Corporation (Cnooc). Die partners krijgen in de operaties een aandeel van respectievelijk 30 procent en 25 procent.

ExxonMobil hoopt volgend jaar de productie te kunnen opstarten. Het bedrijf verwacht in eerste instantie een gemiddelde opbrengst van 120.000 vaten per dag te kunnen realiseren. Tegen het midden van volgend decennium zou dat volume tot 750.000 vaten per dag moeten kunnen oplopen.

Met een dergelijke productie kan Guyana zich vanuit het niets plots meten met gevestigde oliestaten zoals Qatar. De oliewinning kan voor het land een gigantische bron van inkomsten vormen. Guyana, dat lange tijd vooral leefde op de opbrengsten van landbouw en de ontginning van bauxiet, zou op termijn ongeveer 50 procent van de inkomsten uit de ontginning krijgen.

Onrust

Waarnemers zien echter ook grote problemen opduiken. “Guyana lijkt totaal niet voorbereid op de stromen cash die naar het land zullen stromen,” zeggen ze. “Het land verkeert politiek in een staat van beroering. Er is ook geen plan om de opbrengsten van de oliewinning onder de bevolking – amper 780.000 mensen – te verdelen.”

“ExxonMobil heeft in Guyana een bijzonder voordelig contract kunnen sluiten. Elders hebben de overheden in de opbrengsten aandelen tot 80 procent. De samenwerking met ExxonMobil legt in Guyana dan ook een basis voor potentiële politieke ontevredenheid. Men kan dan ook snel lokale eisen voor een heronderhandeling van de overeenkomst verwachten.”

“Er is ook geen enkele manier om deze plotse geldstroom op een efficiënte manier te beheren,” zegt Amy Myers Jaffe, directeur energiezekerheid bij de Council on Foreign Relations. “Het land kent momenteel nog altijd een grote armoede, maar zou op drie jaar tijd een superrijke oliestaat worden.”

Met een bedrag van 60 dollar per vat krijgt Guyana uit de olieproductie uitzicht op meer dan 5 miljard dollar inkomsten. Maar rekening houdend met het wereldwijde streven naar een doorgedreven ontginning, is een dagproductie van één miljoen vaten mogelijk. Dat zou het land 10 miljard dollar inkomsten per jaar kunnen opleveren.

“Guyana is het meest recente voorbeeld van het zeldzame fenomeen dat uit het niets een totaal nieuwe petrostaat ontstaat,” zegt Bob McNally, president van de Rapidan Energy Group. “Het land is echter helemaal niet georganiseerd voor een dergelijke toestroom van rijkdom, die elders al tot chaos, corruptie en oorlog heeft geleid. Er bestaat geen enkel plan voor de verbetering van de infrastructuur van het land.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks