Uefa zet mes in vetpotten van de Champions League

Het prijzengeld dat wordt voorzien voor de voetbalclubs die deelnemen aan de Champions League en de Europa League, zal de volgende vijf seizoenen worden gereduceerd. De ingreep moet de Uefa toelaten om een deel van de verloren inkomsten – te wijten aan de uitbraak van de coronapandemie – te recupereren. Dat heeft de Uefa volgens Britse media aan zijn leden gemeld.

De Europese voetbalfederatie zag de omzet volgens eigen berekeningen door de coronacrisis met 568 miljoen euro dalen. Dat was te wijten aan een verlies aan inkomsten uit televisierechten en sponsorcontracten tijdens de eindfase van de Europese bekers.

Opgeschort

In maart werden de Champions League en de Europa League opgeschort. De Uefa had voor de tweeëndertig ploegen die uiteindelijk aan de Champions League mochten deelnemen vorig seizoen een totaal prijzengeld van 1,95 miljard euro in het vooruitzicht gesteld. De komende 5 seizoenen zou dat bedrag zo’n 4 procent lager komen te liggen.

De uitbraak van het coronavirus zorgde er echter voor dat de meeste sportcompetities vroegtijdig werden afgebroken. Pas in augustus gingen in de meeste Europese landen de voetbalcompetities opnieuw van start. De wedstrijden moeten echter nog altijd in lege stadions, of met een beperkt publiek, worden gespeeld.

Om de druk op de voetbalkalender te verlichten, werden in de Europese competities tijdens de voorrondes ook de wedstrijdformules aangepast. Ontmoetingen tussen twee teams werden niet langer met heen- en terugwedstrijden georganiseerd. Er kwam slechts één treffen om over de plaatsing voor een volgende ronde te beslissen.

De Uefa heeft te kennen gegeven de huidige organisatie van de Europese voetbalcompetities te evalueren. Wijzingen worden daarbij niet uitgesloten. Mogelijk zou onder meer de Champions League in de toekomst door zesendertig teams kunnen worden betwist. De eventuele aanpassingen zouden over vier jaar worden doorgevoerd.

Beursnoteringen

Analisten wijzen erop dat de pandemie een zware slag heeft toegebracht aan het Europese voetbal. Dat blijkt ook uit de beursnoteringen van een aantal grote Europese voetbalclubs.

Het aandeel van Juventus viel, na de melding dat sterspeler Ronaldo een positieve virustest had afgelegd, tot het laagste niveau in zes maanden terug. Manchester United, de club met het grootste aantal Chinese fans ter wereld, heeft sinds februari 27 procent aan beurswaarde moeten inleveren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20