Uber wil vliegende taxi voor de gewone burger

Het Amerikaanse bedrijf Uber, gespecialiseerd in de ontwikkeling van alternatieve transportdiensten, hoopt over twee tot vijf jaar een vliegende taxi op de markt te kunnen brengen. Dat heeft Dara Khosrowshahi, chief executive van Uber, aangekondigd. Een prototype van de UberAir werd voorgesteld tijdens de tweede Uber Elevate Summit in Los Angeles.

Khosrowshahi benadrukt dat de vliegende taxi past in het toekomstige concept van het stedelijk transport, dat volgens de topman van Uber vooral verticaal zal worden georganiseerd. De UberAir werd ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa.

Elektriciteit

“De toekomst van de stad wordt een omgeving waar de passagier met zijn smartphone een UberAir kan bestellen, om zich vervolgens te begeven naar een sky-port op het dak van een gebouw, waar hij kan instappen om zich naar zijn gewenste bestemming te laten vliegen,” omschrijft Kara Khosrowshahi het project.

“Rond deze technologie wil Uber een netwerk creëren dat ook aan de gewone bevolking toelaat om tegen een aanvaardbare prijs een luchttaxi te nemen wanneer een verplaatsing over een langere afstand moet worden gedaan en men de congestie van het stadsverkeer wil vermijden.”

“Het project bevindt zich op dit ogenblik nog in een design-fase,” verduidelijkt Jeff Holden, chief product officer van Uber. “In wezen kan de technologie vergeleken worden met een helikopter, waarbij van rotors gebruik wordt gemaakt om te kunnen opstijgen. Alleen zal de UberAir over verschillende clusters van kleine propellers beschikken en door elektriciteit worden aangedreven.”

“Daardoor zal de UberAir geluidsvriendelijker zijn dan een helikopter, maar tevens een superieure efficiëntie kunnen aanreiken. Bovendien zal het gebruik van de UberAir ook voor het gewone publiek betaalbaar blijven.”

Piloot

In eerste instantie zullen de vliegende taxi’s door een piloot worden bestuurd, maar de uiteindelijke bedoeling is dat de toestellen autonoom kunnen opereren. Cruciaal blijft daarbij echter op welke manier de veiligheid kan worden gegarandeerd.

Bedoeling is volgens Holden echter tevens dat verschillende passagiers de verplaatsing gezamenlijk maken. Op die manier kunnen de kosten worden verdeeld en kan een betaalbare en tegelijk rendabele service worden georganiseerd. “Dat is uiteindelijk ook het concept waarrond Uber is gebouwd,” benadrukt Holden.

De toestellen zouden op een hoogte tussen driehonderd en zeshonderd meter vliegen. Daarbij zouden snelheden tot maximaal 320 kilometer per uur kunnen worden gehaald. De luchttaxi’s zouden een bereik van 96 kilometer hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20