Uber snijdt opnieuw 3.000 jobs weg

Uber snoeit opnieuw stevig in het personeelsbestand. Twee weken geleden moest het bedrijf ook al overgaan tot massale ontslagen, deze week doet het dat opnieuw, weet de Wall Street Journal.

In een e-mail naar het personeel heeft CEO Dara Kshorowshahi gezegd dat Uber 45 kantoren zal sluiten of locaties zal consolideren. Er zouden ook besparingen komen in andere onderdelen van het bedrijf, zoals vrachtvervoer.

De aandelen van Uber stegen 9 procent toen het nieuws bekend raakte.

Geen goede antwoorden

‘Onze balansen zien er goed uit. Eats doet het goed, Rides ziet er een beetje beter uit, misschien kunnen we wachten tot dit virus passeert, ik wil dat er een ander antwoord is dan dit’, staat te lezen in de e-mail. ‘Laten we met nog wat CEO’s praten … misschien heeft een van hen goed nieuws, maar er was eenvoudigweg geen goed nieuws om te horen. Uiteindelijk realiseerde ik me dat hopen dat de wereld terug zou keren naar zijn normale tempo binnen een bepaald tijdsframe zodat we onze weg naar winst konden verderzetten, geen slimme optie was.’

Uber heeft begin mei reeds 3.700 personeelsleden laten gaan. Dat was op dat moment 14 procent van het totale personeelsbestand. Deze nieuwe ontslagronde betekent dat Uber achterblijft met ongeveer 20.000 mensen.

Ontslagpakket

Volgens Khosrowshahi krijgen de gedupeerde personeelsleden een stevig ontslagpakket, met onder andere een outplacementtraject en gezondheidszorg. Wie net met ouderschapsverlof was, krijgt een speciaal pakket en ook mensen die voor Uber een green card voor de VS aangevraagd hebben, zullen juridische hulp krijgen.

Voor de pandemie had Uber als doel om dit jaar winst te maken, voor ebidtda. Onder de huidige omstandigheden erkende de CEO al dat dat scenario onwaarschijnlijk is. Nochtans ziet het er niet volledig slecht uit voor Uber: de taxidienst ziet natuurlijk veel reizen wegvallen. Maar Uber Eats doet het goed, met een stijging van 50 procent in aantal bestellingen jaar op jaar.

Toekomst Uber

Khosrowshahi zegt geen beloftes te maken voor de toekomst omdat het niet duidelijk is hoe de pandemie zal evolueren.

‘Ik heb mijn eigen persoonlijke les geleerd over de onvoorspelbaarheid van de wereld bij zo een groot probleem als Covid-19. Ik ga niets zeggen over onze toekomst met absolute zekerheid’, klinkt het. ‘Ik kan wel zeggen dat we enkele heel moeilijke keuzes aan het maken zijn op dit moment, dat we zo veel helderheid als mogelijk proberen te creëren, dat we voorwaarts kijken en dat we opnieuw met veel zelfvertrouwen aan de slag gaan.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20