Uber sluit pact met grootste taxigroep van Italië

Chauffeurs van IT Taxi, het grootste taxibedrijf van Italië, kunnen voortaan ook opdrachten voor klanten van Uber Technologies uitvoeren. Daarover hebben de twee partijen een akkoord gesloten. Door de transactie breidt ook het taxiplatform van Uber zijn aanwezigheid op de Italiaanse markt verder uit.

De overeenkomst kadert in de strategie van Uber Technologies om de samenwerking met de reguliere taxisector op te voeren.

Tachtig nieuwe steden

Door de nieuwe overeenkomst krijgen in Italië meer dan 12.000 taxichauffeurs toegang tot het platform van Uber. Het bedrijf zal zijn applicatie in meer dan tachtig nieuwe Italiaanse steden activeren. Tevens zal Uber zijn bestaande operaties in grote steden zoals Rome, Milaan, Turijn en Bologna verder laten groeien.

De samenwerking tussen Uber en IT Taxi gaat in juni van start en volgt op gelijkaardige akkoorden die eerder al in Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Turkije, Zuid-Korea, Hongkong en de Amerikaanse metropolen New York en San Francisco werden afgesloten. Uber wil tegen het midden van dit decennium met zijn applicatie contact met elke beschikbare taxi hebben.

Vorig jaar voegde het bedrijf al 122.000 nieuwe taxi’s aan zijn platform toe. Dat vertegenwoordigde 3 procent van het totale medewerkersbestand waarop Uber op dat ogenblik kon rekenen, nadat de onderneming door de uitbraak van de coronapandemie een groot aantal chauffeurs had zien afhaken.

Tijdens een recente investeerdersdag in februari van dit jaar had Uber al duidelijk gemaakt de taxisector als een belangrijke groeimogelijkheid te bestempelen.

De onderneming had het daarbij over een bijzonder gefragmenteerde industrie met een waarde van 120 miljard dollar en 20 miljoen actieve voertuigen. Dat is in omvang meer dan vijf keer groter dan de vloot die Uber op het ogenblik van de uitbraak van de coronacrisis had uitgebouwd.

Meerwaarde

“We kunnen hier echt spreken over een historisch akkoord”, voerde Dara Khosrowshahi, de topman van Uber Technologies, in een reactie op de overeenkomst aan. “Italië is voor Uber strategisch een van de belangrijkste markten van de wereld.”

“Wij zijn er sterk van overtuigd dat de samenwerking tussen Uber en de taxisector voor alle partijen een meerwaarde kan betekenen. We willen met de sector een vertrouwensrelatie uitbouwen en een samenwerking tot ver in de toekomst realiseren.”

Net zoals diverse andere landen in Europa legde Italië in het midden van het voorbije decennium Uber een verbod op bij zijn diensten gebruik te maken van chauffeurs die over geen commerciële licentie beschikten.

Dat verbod was het gevolg van juridische stappen die door professionele taxigroeperingen tegen Uber waren ondernomen. Uber is in Italië momenteel in acht steden, waaronder Rome en Milaan, actief. Het bedrijf biedt er op die locaties zijn service Uber Black, met professionele chauffeurs in luxesedans, aan.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20