Uber maakt verkeerschaos erger, niet beter

New York wordt de eerste grote Amerikaanse stad die gaat bekijken of het aantal alternatieve taxidiensten moet worden beperkt. Op 8 augustus al zou het stadsbestuur stemmen over de invoering van een limiet op diensten als Uber, Lyft en andere bedrijven.

Volgens het stadsbestuur heeft Uber niet enkel de taxi-industrie doen imploderen, ook de verkeersdrukte in New York wordt enkel erger. 

Taxi’s vormen nu een minderheid in New York, waar ruim 70.000 chauffeurs van Uber, Lyft en andere concurreren met 30.000 limousines, 13.500 ‘yellow cabs’ en 4.000 ‘green taxi’s’, blijkt uit cijfers van de  New York City Taxi and Limousine Commission.

De disruptie van het traditionele taximodel

De prijs van de ‘medaillon’, dat is de licentie die vereist om in de stad een taxi te mogen besturen, is tussen 2013 en 2018 gedaald van 1,3 miljoen dollar tot amper 160.000 dollar. De disruptie van het traditionele taximodel, dat decennialang een inkomen garandeerde aan miljoenen mensen op aarde, begint in New York zelfs macabere gevolgen te hebben. Zes zelfmoorden onder taxi-chauffeurs in de stad sinds begin dit jaar worden aan de problematiek gelinkt.

Een vernietigende studie voor Uber & co

Dan is er een voor Uber en co vernietigende studie van verkeersspecialist Bruce Schaller. Volgens hem maken de alternatieve taxidiensten de verkeerschaos erger, eerder dan dat ze een deel van de oplossing zijn.

Schaller concludeert dat 60% van de klanten van Uber en co in grote steden het openbaar vervoer zouden hebben gebruikt, de fiets zouden hebben genomen, te voet zouden zijn gegaan of gewoon thuis zouden zijn gebleven mochten er geen alternatieve taxidiensten bestaan. Deze klanten zijn volgens Schaller verantwoordelijk voor een toename met 160% van het aantal wagens in de stad.

Uber heeft al op Schallers conclusie gereageerd. Volgens woordvoerder Josh Gold zou een mogelijke beperking van het aantal Ubers in de stad niets doen om de verkeersdrukte te verlichten en zullen de klanten daarvan het slachtoffer worden.

Vooral mensen die tot minderhedengroepen behoren –  die vaak door de taxichauffeurs worden genegeerd –  en mensen die in buurten wonen waar het openbaar vervoer weinig betrouwbaar is, worden van zo’n beperking het grootste slachtoffer, aldus Gold. Hij krijgt alvast steun van de zwarte gemeenschap in de stad, die zich wel degelijk door de taxi’s genegeerd voelen vanwege wijdverspreid racisme.

Van New York tot Madrid

Welke beslissing het stadsbestuur van de ‘Big Apple’ in deze zaak ook moge nemen, ze zal ook in andere Amerikaanse en buitenlandse steden worden bestudeerd. Ook 9 jaar na de introductie van Uber blijft de dienst in tientallen grootsteden overal ter wereld voor controverse zorgen. [Op de foto onder blokkeren taxi’s al vijf dagen lang de belangrijkste verkeersas van Madrid.]


© EPA

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20