“Uber en Lyft kansloos in markt voor zelfrijdende wagens”

De alternatieve taxidiensten Uber en Lyft profileren zich graag als pioniers in het onderzoek en de ontwikkeling van zelfrijdende wagens. Maar eens het zo ver is zullen beide marginale spelers blijven. Dat zegt Trip Chowdhry van Global Equities Research. De reden: op geen enkele manier zullen deze twee vervoersmaatschappijen voordelen kunnen halen uit schaalgrootte.

Chowdry legt uit dat er zero overlap is tussen een autonome wagen, navigatiesystemen en ritten delen. Elke sensor die in die processen wordt gebruikt heeft een eigen software, firmware (software die in hardware ingeprogrammeerd is) en algoritme. Dat geldt ook voor de kaartenmodules in navigatiesoftware. Elke controle over het proces wordt enkel en alleen beheerd door de producent.

Chowdry zet zijn stelling kracht bij met een architecturaal diagram van het autonoom platform Polestar van Volvo. Dat bevat meer dan 1.000 broncodes, waarvan er niet meer dan 20 onder de controle van Uber en Lyft zouden komen.

Tesla zal volgens Chowdry daarentegen wel succes hebben, want het is het enige bedrijf dat over een volledig geĂŻntegreerde enkelvoudige broncode beschikt, van sensor tot controle van het voertuig.

Zelfrijdende wagen gaat maar 4 jaar mee

Niet enkel Tesla, maar ook Ford zet grote stappen in de race om als eerste een autonome wagen op de markt te zetten. Ford hoopt met zijn autonomewagendivisie Ford Smart Mobility marktleider te worden. Beide bedrijven zullen een eigen app-gebaseerd netwerk Ă  la Uber voor zelfrijdende wagens lanceren. Ford hoopt tegen 2021 een eerste zelfrijdend voertuig in productie te hebben. Dat voertuig zou geen stuur, noch pedalen meer hebben. Het voertuig zou binnen een geografisch afgebakende zone gedeelde ritten kunnen aanbieden, zoals Uber en Lyft dat vandaag met auto’s mĂ©t chauffeur doen. Nog volgens Ford zal de vraag naar en het gebruik van zelfrijdende wagens dermate intensief worden dat de wagen na 4 jaar totaal opgebruikt zal zijn. “Alles wijst erop dat hoe lager de kostprijs van vervoer, des te meer mensen zich verplaatsen.”

Volgens John Rich, de COO van Fords zelfrijdendewagendivisie, verandert de automarkt snel en ingrijpend. Zelfrijdende wagens worden snel een realiteit en wanneer deze wagens met een smartphone kunnen worden besteld om mensen en/of goederen van plaats A naar plaats B te brengen, zal de nood om zelf nog een wagen te bezitten sterk gereduceerd worden. Eerder dan een auto te hebben, zullen mensen zelfrijdende deelauto’s gebruiken. Het is die markt die zowel Tesla als Ford voor zich willen opeisen.

De Uber-zeepbel wordt stilaan doorprikt

In het magazine The New Yorker zei Uber-CEO Dara Koshrowshahi vorig jaar dat alle hoop gevestigd was op de Advanced Technologies Group (ATG). Dat is de Uber-divisie die instaat voor de ontwikkeling van zelfrijdende wagens. Die moet zo snel mogelijk een goedkope zelfrijdende wagen op de markt brengen.  De Amerikaan van Iraanse afkomst toont zich erg optimistisch over de impact die autonome wagens zullen hebben op de transportkosten. Want de kost van de chauffeur valt dan weg. Maar vanwege voormelde zero overlap betekent dat ook dat Uber massaal moet gaan investeren in een eigen vloot autonome wagens. Eerder dan een technologiebedrijf zou Uber dan worden beschouwd als een taxibedrijf dat robotauto’s koopt en bestuurt.

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20