U bent veilig in Japan, uw paraplu niet

Wie in Japan zijn portefeuille kwijtspeelt, maakt veel kans om hem met de inhoud intact terugbezorgd te krijgen. Paraplu’s daarentegen worden in het land aan de lopende band gestolen, meldt Rocketnews 24.

Japan wordt doorgaans als een van de veiligste landen ter wereld beschouwd. De criminaliteitscijfers liggen er  veel lager dan in bijvoorbeeld Nederland en België. Diefstal is een verschijnsel dat zelden voorkomt; van lichamelijk geweld ten opzichte van toeristen is zelden tot nooit sprake. Gelinkt daaraan is de angst om buiten de lijnen te kleuren. ‘Wat niet hoort, hoort niet en wordt dus ook niet gedaan.’ Japanners weten welke sociale normen ze moeten respecteren. Wanneer ze dat niet doen, worden ze niet langer binnen hun omgeving getolereerd. De reden waarom paraplu’s in Japan vaak verdwijnen is dan ook niet helemaal duidelijk. De meeste Japanners veroordelen scherp elke vorm van diefstal en straatcriminaliteit is er op de meeste plaatsen zo goed als onbestaande. Toch kan je er je paraplu niet achterlaten aan de ingang van een winkel of restaurant zonder dat de kans groot is dat die verdwijnt, zeker op een regenachtige dag.

Paraplu-uitleendienst wordt snel stopgezet

De parapludiefstallen bleken de afgelopen maanden zelfs een ware plaag voor de sneltreinservice vanuit Hokkaido, Japans meest noordelijke eiland. Toen die treindienst werd ingehuldigd voorzag de uitbater ook 1.500 paraplu’s om uit te lenen, een dienst die vooral toeristen zouden waarderen. De paraplu’s kregen een groot stadslogo en de bedoeling was uiteraard dat iedereen ze na gebruik zou terugbrengen.

Niet dus. Drie maanden later zijn al 1.100 paraplu’s verdwenen. Na een zoektocht bij lokale hotels bleken er nog enkele tientallen bij de gevonden voorwerpen te liggen. De rest heeft waarschijnlijk een nieuwe thuis gevonden bij lokale bewoners, zo vermoedt de spoorweguitbater. Die liet ook weten dat met een kostprijs van 3 euro per paraplu de kans groot is dat het uitleenprogramma in de nabije toekomst wordt stopgezet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20