Twitter steekt controversiële tweets van politici achter een waarschuwing

Twitter wordt strenger voor bekende politici die zijn gebruiksvoorwaarden aan hun laars lappen. Hun problematische tweets komen achter een waarschuwing terecht.

Normaal gezien verwijdert Twitter tweets die hun gebruiksvoorwaarden schenden. Maar voor bekende politici heeft de microblogsite vaak uitzonderingen gemaakt. De tweet van president Donald Trump aan het adres van Kim Jong Un op 3 januari 2018, bijvoorbeeld, waarin hij dreigt met een nucleaire aanval, gaat in tegen de gebruiksvoorwaarden van Twitter. Toch is de tweet nooit verwijderd.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/948355557022420992?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E948355557022420992&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.adweek.com%2Fdigital%2Ftwitter-is-placing-a-new-notice-atop-political-tweets-that-violate-its-policies%2F

Twitter verantwoordt die keuze omdat het ‘in het publieke belang is’ om zulke tweets te behouden. Die redenering houdt stand in haar nieuwe beleid, maar het wordt wel strenger. De problematische tweets van bekende politici krijgen vanaf nu een waarschuwingsbericht, inclusief verklaring waarom ze problematisch zijn. De gebruiker moet zijn akkoord geven om het bericht te kunnen zien.

Geen retweets meer

Verder zal het ook niet mogelijk zijn om het bericht te liken, retweeten, of om erop te reageren. Een retweet met opmerking zal wel nog mogelijk zijn. Volgens de gebruiksvoorwaarden van Twitter is het onder andere verboden om terreur of zelfdoding te promoten, iemand een directe bedreiging te sturen, en kinderporno te delen.

De waarschuwingsregel geldt enkel voor politici die minstens 100.000 volgers hebben, en een geverifieerd account (met een blauw vinkje).

Lees ook

Twitter weigert ‘blauw vinkje’ voor kandidaten Amerikaanse verkiezingen

Twitter gebruikt ‘per ongeluk’ gegevens voor gepersonaliseerde reclame

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20