Twitter laat u bepalen wie mag reageren op uw tweets

Twitter komt binnenkort met een nieuwe optie waarbij gebruikers kunnen beslissen wie mag reageren op hun tweets. Dat schrijft technologiewebsite The Verge.

Concreet zijn er vier verschillende opties. Eerst is er ‘Global’, waarbij iedereen kan reageren op de tweet in kwestie. ‘Group’ laat mensen die de gebruiker volgt of vermeldt toe om te reageren. Bij ‘Panel’ mogen enkel gebruikers die vermeld worden hun zegje doen. En ten slotte is er nog ‘Statement’, voor twitteraars die helemaal geen tegenspraak dulden.

Foto: Twitter

Met deze nieuwe optie, die ‘Conversation Dynamics’ heet, wil Twitter het aantal negatieve en haattweets verminderen. Bij de huidige instellingen, die eigenlijk neerkomen op ‘Global’, kan iedereen reageren op een bericht. Dat betekent dat ook virtuele robots kunnen antwoorden, wat met het nieuwe systeem niet meer het geval is.

‘We willen mensen helpen om zich veilig te voelen als ze deelnemen aan een dialoog op Twitter. We willen hen meer controle geven over de conversaties die ze aangaan’, verklaart de socialenetwerksite op zijn eigen account.

Richting een echokamer?

Toch zijn er vraagtekens te plaatsen bij deze beslissing. Twitter geldt als een sociaal medium waarop iedereen in het openbaar zijn of haar mening kan uiten. Gebruikers kunnen hun account wel ‘afschermen’, maar slechts een minderheid van de twitteraars doet dat. Als iedereen nu ‘statements’ gaat versturen, heeft dat mogelijk nefaste gevolgen.

In een reactie op de aankondiging hebben sommige gebruikers het nu al over ‘de dood van Twitter’. Ze vrezen dat de socialenetwerksite nu nog meer een echokamer zal worden. Een echokamer is een virtuele ruimte waarin mensen voortdurend geconfronteerd worden met hun eigen standpunten. Dat fenomeen verhoogt extremisme en politieke polarisatie.

Over enkele maanden start Twitter overigens met het testen van de nieuwe functionaliteit. Volgens The Verge komt het later dit jaar tot een volledige uitrol van ‘Conversation Dynamics’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20