Twitter-deal: Musk blijft financiële catastrofe bespaard omdat hij eigen raad over ‘margin calls’ opvolgde

Het is goed mogelijk dat Tesla-CEO Elon Musk zich intussen zijn aankoop van de microblogsite Twitter beklaagt. Waar hij het opperwezen wellicht op zijn blote knieën voor dankt: dat hij geen enorme margin calls, met Tesla-aandelen als onderpand, is aangegaan om de deal te financieren.

Waarom is dit belangrijk?

Musk tweette begin december nog dat het "verstandig" is om in een onzeker macro-economisch klimaat de praktijk van margin calls te vermijden. De - toen nog - rijkste mens ter wereld doelde hier op het gebruik van aandelen Tesla als onderpand (marge) bij zo’n lening. Want: “aandelenkoersen kunnen zich gedragen op manieren die losgekoppeld zijn van hun langetermijnpotentieel”. En met de elektrische wagenfabrikant gaat het al een tijdje heel slecht op de beurs.

De essentie: Musk had financieel in een veel benardere situatie gezeten als hij was doorgegaan met de oorspronkelijke overeenkomst voor de Twitter-deal. Daarbij zou hij een margin call (margelening) met een kredietfaciliteit van bijna 12,5 miljard dollar zijn aangegaan. Een consortium investeringsbanken met onder meer Bank of America, Barclays en Morgan Stanley had hem dat soort lening verschaft.

Catch-22

De uitleg: Een margelening verschilt van een gewone lening in die zin dat de beko

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20