Tweede recorddag op rij voor Amerikaanse beurzen

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten donderdag opnieuw op recordhoogtes. Beleggers verwachten immers dat de grote technologiebedrijven volgende week bijzonder positieve resultaten zullen kunnen melden. Daarnaast is er ook het optimisme over een efficiëntere aanpak van de coronapandemie onder het leiderschap van Amerikaans president Joe Biden, terwijl de arbeidsmarkt eveneens enig teken van herstel bood.

De Dow Jones steeg 0,07 procent tot 31.210 punten, terwijl de S&P 500 een vooruitgang met 0,12 procent liet blijken tot 3.857 punten. De Nasdaq won 0,53 procent en eindigde de dag op 13.528 punten.

Technologiebedrijven

Er is duidelijk een groeiend optimisme over de resultaten die de grote technologiebedrijven de volgende week zullen melden. Apple, Microsoft en Facebook zijn deze week allemaal met minstens 6 procent gestegen. Daarnaast vielen ook de werkloosheidscijfers iets beter mee dan was verwacht.

Gisteren, na de inauguratie van Amerikaans president Joe Biden, hadden de Amerikaanse beurzen al een recordvlucht laten optekenen.

Verwacht wordt dat de nieuwe president de verdeling van de coronavaccins zal versnellen, zodat de Amerikaanse economie ook vlugger op een heropening zou kunnen rekenen. Verscheidene analisten zijn ervan overtuigd dat de plannen van Biden om de pandemie te bestrijden, de aandelenmarkt dit jaar een nieuwe impuls zullen geven. De president heeft ook plannen om de productie van beschermingsmiddelen op te voeren. 

United

‘We zien het tempo van vaccinaties dit jaar als een belangrijke motor voor de aandelenmarkten,’ zeggen analisten. ‘Het wegnemen van knelpunten voor het toedienen van doses zou op korte termijn een positieve impact moeten hebben.’

Wel wijzigen bepaalde analisten erop dat sommige parameters zich stilaan in de buurt begeven van het niveau dat ook werd opgetekend tijdens de dotcom-bubbel rond de eeuwwisseling.

Luchtvaartmaatschappij United moest een verlies slikken van 5,3 procent. Het bedrijf heeft een vierde kwartaalverlies op rij moeten boeken en waarschuwde dat onder invloed van de pandemie de verkoop in het begin van dit jaar zal blijven haperen. Ford Motor won daarentegen 6,72 procent na positieve commentaren van analisten van Deutsche Bank.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20