‘Tweede golf’ van Vlaamse steun voor ondernemers was goed voor 225 miljoen euro

De Vlaamse overheid heeft de afgelopen maanden 225,43 miljoen euro aan coronasteun uitgekeerd, aan iets meer dan 75.000 ondernemingen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) opvroeg over het Vlaams Beschermingsmechanisme. Veruit de meeste premies werden uitgedeeld in de stad Antwerpen. 

Het Beschermingsmechanisme werd afgelopen zomer door de Vlaamse regering in het leven geroepen, om ondernemers te steunen die schade ondervinden van de coronamaatregelen. Het verving toen de hinder- en compensatiepremies van tijdens de eerste golf. Zaken die een omzetdaling van minstens 60 procent kunnen bewijzen, of bedrijven die verplicht moeten sluiten, komen ervoor in aanmerking.

In de periode tussen 1 oktober en 31 december 2020 heeft het vehikel 225,43 miljoen euro aan steun uitgekeerd aan 75.371 ondernemingen, weet persagentschap Belga. De Vlaamse steunmaatregelen tijdens de eerste golf waren goed voor 1,27 miljard euro voor 151.737 ondernemingen. 

Antwerpse zaken ontvingen in totaal 29 miljoen euro. Gent en Brugge kregen respectievelijk 13,87 en 9,35 miljoen euro steun. Horecazaken hoorden bij de sectoren die het meeste steun kregen. 

Volgens Vande Reyde is het goed dat het ‘helikoptergeld’ uit het voorjaar van 2020 is geëvolueerd richting ondersteuning voor bedrijven die het echt nodig hebben. ‘De steun uit de eerste golf was nodig, maar we kunnen er niet omheen dat daarbij sommige ondernemers heel erg veel steun kregen en anderen te weinig’, zegt hij aan Belga.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20