Turkse oppositieleider roept burgers op om elektriciteitsrekening niet meer te betalen: “Stop dit bloeden”

De leider van de Turkse oppositie, Kemal Kilicdaroglu, weigert nog langer zijn energierekeningen te betalen. Hij protesteert hiermee tegen het monetaire beleid van president Tayyip Erdogan, waardoor de elektriciteitsprijzen recentelijk met wel 125 procent zijn gestegen.

De prijzen in Turkije staan onder hoogspanning. De Turkse inflatie op jaarbasis kwam in januari uit op bijna 49 procent. De onorthodoxe monetaire strategie van Erdogan blijkt niet te werken, die besloot om in december vorig jaar herhaaldelijk de rentes te verlagen. Hij gelooft dat een hogere rente zorgt voor hogere prijzen, maar economen zijn het hier niet mee eens. 

Tegelijkertijd verhoogde het staatsgasbedrijf de aardgasprijzen met 25 procent voor huishoudens en 50 procent voor fabrieken. De tolprijzen zijn daarnaast met 25 procent gestegen, sigaretten en alcohol met 47 procent en het openbaar vervoer met 23 procent. Veel Turken zien hun koopkracht dan ook zienderogen dalen. Ontevreden burgers delen maandelijks hun rekeningen op sociale media uit onvrede.

Stop gewoon dit bloeden

Kilicdaroglu – de voorzitter van de Republikeinse Volkspartij (CHP), die tevens de grootste oppositie vormt in het land – spreekt zich fel uit. De oppositie ziet met lede ogen aan hoe de Turkse inflatie steeds verder oploopt. Veel Turken zien hun geld elke maand in waarde afnemen en dat leidt tot felle reacties, ook in de politiek. Kilicdaroglu roept nu burgers op om de elektriciteitsrekeningen niet meer te betalen en hem zo in zijn voorbeeld te volgen. De verhoogde prijzen komen namelijk alleen een handvol mensen goed uit.

“Ik zal vanaf vandaag mijn elektriciteitsrekeningen niet meer betalen, totdat Erdogan de prijsverhogingen die hij op 31 december doorvoerde intrekt”, aldus de oppositieleider. “Stop gewoon dit bloeden”, zegt hij rechtstreeks aan de president.

Louter provoceren

De partij van Erdogan, Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), stelde in een verklaring dat Kilicdaroglu louter provoceert en niet meewerkt aan een oplossing. In juni 2023 zijn er nieuwe verkiezingen in Turkije. Uit opiniepeilingen blijkt dat een alliantie van oppositiepartijen er beter voor ligt dan de door Erdogan geleide alliantie. De AKP is nog wel de populairste partij.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20