Turkse presidentsverkiezingen worden spannende nek-aan-nekrace: “Er is al 20 jaar polarisering”

Op zondag 14 mei trekken de Turken naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Na twintig jaar president Erdogan kan Turkije kiezen om een andere koers te varen. Erdogans uitdager, Kemal Kilicdaroglu, is ook diens complete tegenpool. Business AM sprak met Dirk Rochtus, docent internationale politiek aan de KU Leuven, over de spannende race.


Luister hier naar het volledige interview met Dirk Rochtus:


De essentie: De Turkse presidentsverkiezingen verlopen in een sfeer van heel veel spanning. Het is een nek-aan-nekrace tussen de twee grote kandidaten. Aan de ene kant de zetelende president Erdogan en aan de andere kant Kemal Kilicdaroglu, de leider van een alliantie van zes partijen. De twee hebben een totaal verschillende visie op binnenlandse én buitenlandse politiek.

  • Rochtus: “Erdogan heeft een sterk presidentieel systeem ingevoerd. Dat wil zeggen dat hij als president niet alleen staatshoofd is, maar tegelijkertijd ook regeringsleider. De functie van premier is afgeschaft. Erdogan kan zelf voorstellen indienen en die worden dan zomaar aangenomen.”
  • “Kilicdaroglu wil de rechtsstaat weer in ere herstellen, de functie van premier weer invoeren, het parlement weer meer zeggenschap geven en de onafhankelijkheid van het rechtswezen garanderen. Hij zegt dat het niet kan dat er veel mensen in de gevangenis zitten omwille van hun politieke mening en wil hen weer in vrijheid stellen.”

Syrische vluchtelingen

  • “Velen liggen waarschijnlijk niet zo wakker van dat praten over democratie. Maar het speelt mee. Erdogan heeft tienduizenden mensen vervolgd. Die mensen zullen zeker wel oren hebben naar dat argument”, aldus Rochtus. “Maar in de eerste plaats speelt de economie en dan de toestand van de Syrische vluchtelingen in Turkije. Dat weegt ook op de maatschappij en de economie.”
  • “Die vluchtelingen zijn een zware last voor Turkije. Erdogan wil ze naar Syrië wegschuiven. En Kilicdaroglu wil dat ook doen, maar hij heeft er een meer humanitaire aanpak voor in petto. Hij zegt dat de vluchtelingen best teruggaan naar Syrië, maar hij wil Syrië ook helpen om dat aan te kunnen. Kilicdaroglu denkt daarbij aan een soort opbouwprogramma, waarbij eventueel ook het het westen betrokken zou worden.”
  • “Er is de afgelopen twintig jaar altijd een polarisering geweest in Turkije. 50 procent van de bevolking was voor Erdogan en de andere 50 procent was tegen hem. Stel dat Kilicdaroglu het haalt en hij democratische vrijheden gaat herstellen, dan zullen mensen die tot het pro-Erdogankamp horen verleid kunnen worden om met hem mee te gaan in de toekomst. Dus verzoening is niet uitgesloten”, besluit Rochtus. (kg)
Meer