‘Turkije duldt geen inmenging in beslissing wapenaankopen’

Indien zijn traditionele westerse bondgenoten weigeren om Turkije luchtverdedigingswapens te leveren, zal het land zich tot andere leveranciers moeten blijven wenden. Dat heeft Mevlut Cavusoglu, Turks minister van Buitenlandse Zaken, gezegd. De woorden van Cavusoglu suggereren volgens waarnemers dat Turkije zich voor de aankopen van geavanceerde wapens opnieuw tot Rusland zou kunnen wenden.

Turkije wekte met de eerdere aankoop van het Russische luchtverdedigingssysteem S-400 in het westen al grote kritiek. Cavusoglu zegt echter dat zijn land technologie nodig heeft die nog veel verder gaat dan de mogelijkheden van de S-400 reiken.

NAVO

‘Wie niet wil dat wij elders kopen, moet ons de technologie zelf leveren,’ benadrukt Cavusoglu tegenover het persbureau Bloomberg. ‘Anders zullen wij ons tot andere leveranciers blijven wenden. Vandaag kan dat de S-400 zijn, maar morgen kan dat over een andere technologie gaan.’

Bloomberg noemt de woorden van Cavusoglu de meest openhartige verklaringen van Turkije over het voornemen om de slagkracht van zijn luchtverdediging aanzienlijk te verbeteren, zelfs indien dit ten koste zou gaan van een verdere versterking van de banden met de andere partners van het Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (Navo).

Turkije heeft in Rusland al een tweede exemplaar van de S-400 besteld, maar het land wil volgens Cavusoglu nog verder aan. ‘We hebben nog meer installaties nodig, tot we in staat zijn de apparatuur zelf te bouwen,’ aldus de minister.

Cavusoglu benadrukte daarbij dat Turkije in een bijzonder onstabiele wereldregio is gelegen. Het land moet volgens de minister dan ook met een aantal mogelijke bedreigingen – zoals de aanslepende burgeroorlog in buurland Syrië – afrekenen.

Verzuurd

De Turkse wapenaankopen vormen al langere tijd een knelpunt. Het land wil wel voor zijn luchtverdediging met het Amerikaanse Patriot-systeem werken, maar de Verenigde Staten toonden zich niet bereid om de technologie over te dragen. De beslissing om Russische materiaal aan te kopen, zorgde ervoor dat de verhouding met de Verenigde Staten, die al door andere problemen was verzuurd, nog verslechterde. 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft inmiddels beslist dat Turkije niet langer bij de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig F-35 zal worden betrokken. Volgens de Amerikaanse regering zou de Russische S-400 in staat zijn om cruciale informatie over Navo-activiteiten, te onderscheppen. Het Russische systeem zou daarbij ook de F-35 kwetsbaar maken.

Cavusoglu zegt dat Amerikaanse raketten voor Turkije nog altijd een mogelijk alternatief zijn, maar benadrukte tevens dat een dergelijke beslissing niet aan het land kan worden opgedrongen.

Turkije heeft zijn Russische luchtverdedigingswapen nog niet geactiveerd. Dat is volgens sommige waarnemers een bewuste keuze. ‘De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil voorkomen in de Amerikaanse verkiezingsstrijd geklemd raakt,’ voeren ze aan. ‘Hij hoopt wellicht dat daarna alsnog een oplossing zou kunnen worden gevonden.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20