Turbulentie in de lucht? Het wordt enkel erger

De klimaatverandering zal vliegtuigen steeds vaker met zware turbulenties confronteren. Dat zegt Paul Williams, klimaatwetenschapper aan de Reading University.

Williams voorspelt dat transatlantische reizigers met een verdubbeling tot verdrievoudiging van het risico op turbulenties rekening zullen moeten houden. Voor de meeste passagiers betekent een lichte turbulentie niet meer dan een vervelend ongemak, maar voor reizigers met vliegangst kan het fenomeen aanleiding voor een traumatische ervaring zijn. De toename zou het gevolg zijn van de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer en de snelheidsverschillen die tussen aansluitende luchtlagen moeten worden geregistreerd. “Lichte turbulenties vormen een normaal onderdeel van de vliegtuigreis,” geeft Paul Williams toe. “Die blijven meestal ook zonder verdere gevolgen.” “Toch kan het fenomeen ook gevaren inhouden, vooral omdat zwaardere schokken passagiers uit hun zetel kunnen lichten, waarbij rekening moet gehouden worden met een risico op lichamelijk letsel. Het gevaar is vooral groot door onverwachte turbulenties bij een heldere en wolkenloze hemel.”

Jetstream

De effecten van de klimaatverandering op de jetstream, corridors van snelstromende lucht op grotere hoogtes, dreigen deze risico’s volgens Williams gevoelig te zullen versterken. Aan de hand van simulaties met supercomputers kan volgens de klimaatwetenschapper worden vastgesteld dat een verdubbeling van de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer het risico op ernstige turbulenties op een hoogte van 39.000 voet met 149 procent zou kunnen doen stijgen. Commerciële passagiersvliegtuigen bevinden zich meestal tussen 30.000 voet en 40.000 voet. Indien de huidige trends worden doorgezet, zou een verdubbeling van de koolstofdioxide in de lucht – tegenover het begin van het industriële tijdperk – tegen het midden van deze eeuw kunnen worden bereikt. Op dit ogenblik worden bij de Amerikaanse maatschappijen door turbulenties jaarlijks ongeveer 55 gewonden geteld. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20