Tsjechische huisvestingsproblemen dreigen belangrijke demografische consequenties te hebben

In Tsjechië blijkt de huisvestingsproblematiek een grote impact te zullen hebben op de verdere demografische ontwikkeling. Een aanzienlijk deel van de bevolking geeft immers te kennen zijn plannen voor kinderen door een gebrek aan betaalbare woningen uit te stellen.

Dat is de conclusie van een rapport van het adviesbureau Ipsos en het gemeentebestuur van de Tsjechische hoofdstad Praag, gebaseerd op een enquête vorige maand onder respondenten uit steden met meer dan twintigduizend inwoners. De studie kwam tevens tot de vaststelling dat de huisvestingsproblematiek ook tot een sterke stadsvlucht leidt.

Verontrustend

Het onderzoek toonde dat meer dan tweederde van de inwoners van de Tsjechische grote steden beslist door een onzekerheid over huisvesting het stichten van een gezin uit te stellen. Daarbij merkt 81 procent op dat het gebrek aan huisvesting voor de opvoeding van kinderen een belangrijk obstakel vormt.

Om aan de huisvestingscrisis te ontsnappen geeft bovendien 40 procent van de respondenten aan uit de grote steden te willen wegtrekken.

“Het onderzoek brengt twee belangrijke verontrustende bevindingen naar voor”, zeggen de onderzoekers in een reactie. “De respondenten maken echter duidelijk wie de noodzakelijke initiatieven moet nemen om deze problemen op te lossen.”

“Daarbij gaf 75 procent aan dat de stadsbesturen de huisvesting voor hun bevolking moeten garanderen. Daarbij wordt echter opgemerkt dat deze voorzieningen niet alleen voor de meest kansarme gezinnen moeten worden ontwikkeld, maar ook voor huishoudens met een gemiddelde inkomen.”

Huur

In de Tsjechische steden is het bijzonder moeilijk geworden om een betaalbare woning te vinden. “Om in Praag een nieuw appartement van 70 vierkante meter te kunnen kopen, moet een bedrag worden betaald dat met zestien gemiddelde jaarlonen overeenkomt”, wordt er opgemerkt.

“Die situatie geeft ook geen enkel teken van verbetering aan. Uit een recent rapport van Eurostat blijkt dat de prijzen van residentieel vastgoed in Tsjechië op een jaar met bijna 26 procent zijn opgelopen. Dat is het hoogste cijfer van de hele Europese Unie.”

Die hoge prijzen hebben ervoor gezorgd dat vele kandidaat-kopers uiteindelijk kiezen voor de huur van een woning. In het verleden toonden Tsjechen nochtans minder interesse in het huren van een woning dan hun tegenhangers in West-Europese landen. Inmiddels zou echter ongeveer een kwart van de inwoners van Praag interesse in een huurwoning hebben.

Dat geldt vooral voor studenten (41 procent), gevolgd door vrijgezellen en jonge koppels (20 procent), gezinnen met kinderen (15 procent), oudere koppels met volwassen kinderen (13 procent) en buitenlandse professionals (11 procent).

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20