Tsjechië stuurt legertroepen naar de grens tussen Polen en Wit-Rusland

Het conflict tussen Polen en Wit-Rusland is nog lang niet gaan liggen. Tsjechië gaat namelijk in op de Poolse vraag voor militaire hulp aan de grens. Zo’n 150 Tsjechische soldaten zullen daarom hun buurland bijstaan om de migrantenstroom vanuit Wit-Rusland tegen te gaan.

Hulp met monitoring

Polen wordt nog steeds geconfronteerd met migranten die de grens met Wit-Rusland proberen over te steken. Het aantal is wel al sterk teruggevallen. Dinsdag meldde de Poolse grenswacht volgens persagentschap Reuters 51 oversteekpogingen van migranten. Dat is een groot verschil met de 500-tal pogingen per dag waar de grenssoldaten midden november mee te maken hadden.

Toch blijven de relaties tussen Polen en Wit-Rusland op zeer scherp staan. Polen houdt het been stijf en blijft Wit-Rusland ervan beschuldigen dat het Wit-Russische leger de migranten helpt over te steken. Om de migranten beter te kunnen monitoren heeft Polen daarom de hulp gevraagd van het Tsjechische leger.

“Polen heeft extra ingenieurs gevraagd omdat ze hulp nodig hebben om grenshindernissen verder op te bouwen en te herstellen”, zegt Tsjechisch minister van Defensie Lubomir Metnar. “Er is ook vraag naar Tsjechische soldaten die dag en nacht de grens met Wit-Rusland kunnen monitoren.” Daarom zullen de Tsjechische soldaten vaak drones besturen die de grenzen in de gaten houden, in plaats van rechtstreeks in contact te komen met de migranten.

Visegrádgroep

Tsjechië is het derde land, naast Litouwen en het Verenigd Koninkrijk, dat Polen te hulp schiet om de situatie aan de grens in de hand te houden. Dat Tsjechië en Polen de handen in elkaar slaan om dit probleem aan te pakken verrast niet. Beide landen maken deel uit van de zogenaamde Visegrádgroep, samen met Hongarije en Slowakije.

Die groep werkt al langer samen voor politieke en economische kwesties. Sinds de vluchtelingencrisis van 2015 hanteren ze gezamenlijk een strenge migratiepolitiek, waarbij ze zich sterk verzetten tegen de Europese herverdelingsplannen voor migranten. Gezien de historische samenwerking tussen de landen en de gemeenschappelijke politieke agenda, is het dus evident dat Tsjechië ingaat op de vraag van Polen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20