Tsjechië kondigt noodtoestand af en sluit grenzen gedeeltelijk af

In Tsjechië heeft de regering de noodtoestand afgekondigd. Inwoners van vijftien landen waar veel corona is vastgesteld, mogen de grens niet meer over.

De noodtoestand in Tsjechië zal alvast dertig dagen duren. Enerzijds mogen de Tsjechen niet meer afreizen naar landen waar het coronavirus woedt. Dat zegt premier Andrej Babis in een verklaring na een samenkomst van de Tsjechische nationale veiligheidsraad.

15 landen

Er komen ook restricties voor wie Tsjechië wil bezoeken. Inwoners uit vijftien landen mogen Tsjechië niet meer binnen. Het gaat om China, Zuid-Korea, Iran, Italië, Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Nederland, Groot-Brittannië, Denemarken, Frankrijk en België.

Scholen, sportzalen en crèches worden gesloten. Er geldt ook een verbod voor samenkomsten van meer dan dertig personen. Restaurants moeten sluiten na acht uur ’s avonds, net zoals supermarkten.

Twaalf dagen, honderd gevallen

In de Tsjechische republiek werd het eerste coronageval vastgesteld op 1 maart, twaalf dagen later zijn er al bijna 96 gevallen gemeld. Op dinsdag vroeg premier Babis nog om samenkomsten tot honderd mensen af te gelasten. Maar het aantal zieken bleef exponentieel stijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20