Trump wil geen besparingen op militaire gezondheidszorg

De Verenigde Staten zullen geen besparingen op de militaire gezondheidszorg tolereren. Een voorstel om het budget voor die diensten met 2,2 miljard dollar af te slanken, is door de Amerikaanse president Donald Trump resoluut geweigerd. Dat heeft de Amerikaanse president aangekondigd.

De nieuwssite Politico had eerder gemeld dat een aantal ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van defensie werkten aan een plan dat een aantal kostenbesparingen mogelijk moest maken.

Efficiëntie

Mark Esper, Amerikaans minister van landsverdediging, had voorgesteld om het budget voor militaire gezondheidszorg met 2,2 miljard dollar af te bouwen. Donald Trump benadrukte echter het voorstel totaal te hebben afgewezen. ‘Zolang ik president van de Verenigde Staten zullen wij geen beslissingen nemen die onze militaire professionals en helden schade zouden kunnen berokkenen,’ aldus Trump.

De besparingen op de militaire gezondheidszorg vormen een onderdeel van de plannen die Esper vorig jaar aankondigde om het budget van het Amerikaanse ministerie van landsverdediging efficiënter te gebruiken. In februari had hij al bekend gemaakt een bedrag van 5,7 miljard dollar kostenbesparingen te hebben gevonden.

De recuperatie van die gelden zou het Amerikaanse leger volgens Esper helpen om op militair gebied beter met Rusland en China te kunnen concurreren. De middelen zouden volgens de minister kunnen worden ingezet voor de financiering van programma’s zoals hypersonische wapens, artificiële intelligentie en raketdefensie.

Artsentekort

Esper benadrukte dat een aantal activiteiten van de militaire gezondheidszorg door de particuliere sector zouden kunnen worden overgenomen. Een aantal hoge ambtenaren binnen het Amerikaanse ministerie van defensie wezen er echter op dat dergelijke bezuinigingen de gezondheidszorg van miljoenen militairen en hun families zouden schaden.

Gewaarschuwd werd verder dat militaire ziekenhuizen niet langer in staat zouden zijn om medisch personeel een gespecialiseerd opleiding aan te bieden. Dit zou het ook noodzakelijk maken om de medische divisie van het Amerikaanse leger met civiel personeel aan te vullen. Dat kan het tekort aan artsen in de Amerikaanse gezondheidszorg nog verergeren.

Ongeveer 9,5 miljoen personeelsleden in actieve dienst, gepensioneerden en gezinsleden van militairen zijn van het Amerikaanse militaire gezondheidssysteem afhankelijk.

Volgens een aantal bronnen heeft Trump al met een aantal adviseurs gesproken over de mogelijkheid om Esper na de presidentsverkiezingen in november te vervangen. Er zijn de voorbije periode tussen Trump en Esper een groeiend aantal meningsverschillen geregistreerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20