Heeft Trump in Venezuela zijn hand overspeeld?

Juan Guaidó, de zelfverklaarde en door een zestigtal landen erkende interim-president van Venezuela, mag vijftien jaar lang geen openbare functie meer bekleden in zijn land. Volgens de Venezolaanse Rekenkamer heeft Guaidó “openbare taken waargenomen die niet tot zijn pakket behoorden en gezamenlijk met buitenlandse regeringen acties uitgevoerd die het Venezolaanse volk schaden”. 

Staatscontroleur Elvis Amoroso – een vertrouweling van president Maduro – verdenkt Guaidó er ook van financiële onregelmatigheden te hebben begaan. Guaidó, die wordt gesteund door de Verenigde Staten, Canada en de belangrijkste landen van de EU, ontkent de aantijgingen met klem. Hij stuurt al een tijd aan op nieuwe verkiezingen. De oppositieleider geldt ook als boegbeeld van de grootschalige protesten tegen de regering Maduro.

Maduro in het offensief?

Maar ondanks die massabetogingen, de uitdiepende humanitaire crisis, de strenge internationale sancties en de recente stroomonderbrekingen in het land, blijft Nicolas Maduro de onvoorspelbare sterke man van het land, vastklampen aan de macht. Het leger blijft zich aan zijn zijde scharen. Verder kan hij nog steeds rekenen op de hulp van invloedrijke handelspartners als China, Turkije en Rusland. Dat laatste land heeft nu zelfs 100 militairen in Venezuela gestationeerd.

De voorbije 2 maanden wachtte Maduro de zaken af en negeerde hij grotendeels de internationale fanfare rond Juan Guaidó. Maar de voorbije dagen gaat hij terug in het offensief.

Exact een week geleden liet hij Roberto Marrero, de stafchef van Guaidó, arresteren door zijn veiligheidsdiensten. De zet werd op internationale verontwaardiging ontvangen, maar veel verder dan dat ging het niet.

‘Militaire optie’ blijft onrealistisch

Vele opties resten de internationale coalitie tegen Maduro overigens niet. Sancties tegen de kliek die de president omringt zijn al in plaats. Ook een ‘militaire optie’ lijkt onrealistisch, vooral nu de Russen al in Caracas zitten.

Maduro lijkt voorlopig dus te hebben gewonnen. Want ook al blijft de humanitaire situatie in het land catastrofaal, het kamp Guaidó slaagt er ondanks de steun van landen als de VS en de EU niet in zijn dreigementen waar te maken. De status-quo geeft voorlopig een licht voordeel aan Maduro, al blijft het onduidelijk wat zijn volgende zet zal zijn.

Maduro is Trump te slim af

Het lijkt er ook op dat Maduro de Amerikaanse president Trump te slim af is. De Venezolaan maakt van de aanwezigheid van de Russen op zijn grondgebied gebruik om Guaidó buitenspel te zetten.

Trump weet zeer goed dat een militaire interventie geen optie is. De Franse ex-premier Dominique De Villepin, die 4 jaar in Venezuela heeft gewoond, legde een tijd geleden al uit waarom:

Ondanks dat de catastrofale situatie waarin Venezuela zich bevindt het profiel van de doorsnee Venezolaan zal hebben gewijzigd leeft er onder het volk een absolute allergie ten opzichte van elk Amerikaans imperialisme. Geen enkel Latijns-Amerikaans land wordt meer gekenmerkt door zijn verzet tegen Amerikaans imperialisme dan Venezuela.”

Bijkomende sancties uitvaardigen wordt steeds moeilijker, want zoals Trump zelf al heeft gezegd zijn alle sancties al in plaats.

Tijdens een bezoek aan Washington van Fabiana Rosales, de echtgenote van Juan Guaidó,  antwoordde Trump op vraag van een journalist ‘dat Rusland Venezuela moet verlaten’. Maar Poetin lijkt zich voorlopig weinig zorgen te maken. J’y suis, j’y reste, zeggen de Fransen.

Trump tussen hamer en aambeeld dus. Want niets doen is geen optie en iets doen zonder een volledige escalatie in gang te zetten wordt met de dag moeilijker.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20