Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Trump tegen bondgenoten: “Betaal voor de Amerikaanse soldaten die bij jullie gestationeerd zijn”

Logo Business AM
Economie

11/03/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Landen die Amerikaanse soldaten op hun grondgebied hebben gelegerd, zullen die militaire aanwezigheid in de toekomst mogelijk moeten vergoeden. Dat zeggen Nick Wadhams en Jennifer Jacobs, correspondenten van persbureau Bloomberg, op basis van een aantal bronnen bij de Amerikaanse National Security Council. Er werden geen namen bekendgemaakt van landen waarop de regeling zou kunnen slaan.

Wel zeggen sommigen dat de plannen veel verder staan dan algemeen is bekend. Volgens sommigen zou de maatregel echter vooral een stok achter de deur zijn.

Militaire uitgaven

“Jarenlang heeft de Amerikaanse president Donald Trump geklaagd dat zijn bondgenoten niet voldoende betalen voor de Amerikaanse soldaten die op hun grondgebied zijn gestationeerd,” zeggen Wadhams en Jacobs. “Hij wil nu echter dat deze partners de volle prijs betalen voor die Amerikaanse militaire aanwezigheid.”

“De Amerikaanse regering zou daarbij bovendien een meerprijs van 50 procent aanrekenen. Voor sommige bondgenoten zou dat de kost van de Amerikaanse soldaten meer dan kunnen vervijfvoudigen. Trump ziet de maatregel als een manier om zijn partners bij de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (Navo) te dwingen hun uitgaven voor defensie te verhogen.”

Donald Trump maant de andere lidstaten van de Navo al langer tot hogere militaire uitgaven aan. Hij vindt echter dat dit proces niet snel genoeg verloopt. Een aantal Amerikaanse ambtenaren wijzen er wel op dat er over het plan nog geen enkele beslissing is genomen.

Toch vrezen sommigen dat vele bondgenoten uit Azië en Europa nog meer twijfels zullen krijgen over de engagementen van Trump tegenover zijn militaire partners. “In sommige landen zullen nog meer twijfels rijzen over de noodzaak van een Amerikaanse militaire aanwezigheid,” zeggen zij. “Dat zou onder meer in Duitsland en Japan problemen kunnen opleveren. Daar verzet een belangrijk deel van de bevolking zich al langer tegen de aanwezigheid van Amerikaanse militaire basissen.”

Eigenbelang

De maatregel heeft volgens een aantal analisten niet louter financiële bedoelingen. Trump zou de bijdragen willen hanteren om bondgenoten te verplichten het internationale beleid van de Verenigde Staten te volgen en te steunen. Daarbij zouden de tarieven voor Amerikaanse militaire troepen voor trouwe bondgenoten kunnen worden verlaagd.

Duitsland betaalt nu ongeveer 28 procent van de kosten van Amerikaanse troepen die op zijn grondgebied van gestationeerd. Dat komt overeen met een bedrag van 1 miljard dollar per jaar. Met de nieuwe tarieven zou dat bedrag echter sterk stijgen. Dat geldt ook voor Japan en Zuid-Korea.

Critici beweren dat de plannen een verkeerd beeld schetsen van de doelstellingen van de Amerikaanse militaire basissen in het buitenland. “De Verenigde Staten hebben zelf belang bij het onderhouden van die buitenlandse basissen,” benadrukt Douglas Lute, een voormalige Amerikaans ambassadeur bij de Navo.

“Duitsland is de thuishaven van het Landstuhl Regional Medical Center en de Ramstein Air Base. Landstuhl is een medische faciliteit van wereldklasse waar gewonde Amerikaanse soldaten uit slagvelden over de hele wereld een verzorging krijgen. In Duitsland bevindt zich bovendien het hoofdkwartier van het US Africa Command.”

“Men moet vrezen dat vele landen niet langer een Amerikaanse militaire aanwezigheid zullen tolereren indien ze voor die diensten moeten betalen,” zegt Jim Townsend, een voormalig medewerker van het Amerikaanse ministerie van defensie en de Nato.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton