Hoe Trumps anti-Obama guerrilla de VS een nieuw gezicht geeft

De 24/7 anti-Trump berichtgeving van de mainstreammedia mag dan al interessant zijn voor weldenkend links, de president van de Verenigde Staten haalt nog voor Kerstmis zijn grootste – en zeker niet enige – overwinning van het jaar binnen. Zijn belastinghervorming – de belangrijkste in 30 jaar – wordt nog deze week wet. Niet één van de Republikeinse senatoren – ook niet degenen die hem graag en voortdurend bekritiseren – stemde tegen.

Obamacare zit in een dodelijke neerwaartse spiraal

In alle stilte is Donald Trump er ook in geslaagd op minder dan een jaar het nalatenschap van zijn voorganger Barack Obama zo goed als te vernietigen. Slaagde hij er niet in Obamacare volledig af te voeren, dan vervalt in de belastinghervorming het ‘individuele mandaat’, dat mensen verplichtte een ziekteverzekering te nemen of een boete te betalen.

Ook andere voorzieningen van Obamacare zijn onder Trump fel verwaterd. Bottom line: steeds minder gezonde mensen zullen vanwege de exorbitante prijzen geneigd zijn een ziekteverzekering te nemen, wat de kosten ervan enkel verder de hoogte in zal jagen. Enkel grote aantallen zieke of ongezonde mensen zullen zich nog verzekeren. Verwacht wordt dat vele verzekeraars zullen afhaken, want een verzekeraar die de zieke en niet de gezonde mensen aantrekt is een vogel voor de kat.

De nieuwe rechterlijke macht: blank, conservatief en mannelijk

Trump bracht op 11 maanden tijd een stille revolutie op gang in de rechterlijke macht. De benoeming van Neil Gorsuch bij het Hooggerechtshof was de meest in het oog springende. Maar Trump deed veel meer. Hij benoemde 12  U.S. Circuit Court-rechters (rondreizende rechters die bevoegd zijn voor rechtszaken in verschillende jurisdicties). Geen enkele president in de voorbije 100 jaar deed hem dat in een eerste jaar voor. Daarnaast benoemde hij ook nog eens tientallen veelal blanke conservatieve mannen tot federaal of districtsrechter. Vermits de meeste rechters in de VS voor het leven benoemd worden, mag hier op vlak van de rechtspraak van een grondverschuiving in conservatieve richting worden gesproken.

De anti-Obama guerrilla

Als er een zaak Trumps aanpak moet definiëren dan is het zijn buitengewone drang om alle verwezenlijkingen van zijn voorganger Barack Obama teniet te doen. Een aantal van Trumps pogingen mislukten, maar dat heeft de intensiteit waarmee hij het nalatenschap van de eerste zwarte president wil vernietigen niet aangetast. Zo heeft hij 67 regels die Obama had uitgevaardigd ongedaan gemaakt en er nog eens 1.500 opgeschort of uitgesteld.

Naast het uitkleden van Obamacare, beëindigde Trump de bescherming van de Dreamers, trok hij de VS terug uit het Parijse klimaatakkoord, haalde hij zijn land uit het Trans-Pacific Partnership, ondertekende hij een decreet dat transgenders verbiedt in het leger te dienen en maakte hij een einde aan de netneutraliteit, wat de macht van de telecombedrijven over consumenten gevoelig uitbreidt.

Eerder dan dat deze maatregelen werden genomen voor het goed van de Verenigde Staten, lijkt Trump vooral gemotiveerd door het feit dat ze exact het tegenovergestelde moeten bereiken van wat Obama voor ogen had. Er is dus niet zozeer spake van het ontwikkelen van een nieuwe ideologie, dan wel van de vernietiging van de ideologie van zijn voorganger.

[media-credit name=”AFP PHOTO / JIM WATSON” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]

Ãœberpopulair bij de basis

En dat is exact wat de mensen die voor hem stemden wilden. Want voormelde punten waren alle – zonder uitzondering – beloftes die hij tijdens de campagne had gemaakt. Tenslotte gaf zelfs de Trump-sceptische New York Times eerder deze week toe dat Trump wel degelijk de oorlog tegen de Islamitische Staat heeft gewonnen.

Trump-supporters hebben dus alle reden om blij te zijn. Zijn populariteit bij zijn basis blijft onaangetast. En omdat hij buiten die basis weinig stemmen kan ronselen zal hij ze ook de volgende 3 jaar op hun wenken blijven bedienen.

Republikeinen zijn er ook van overtuigd dat Trumps anti-Obama instinct de economie heeft geholpen. En of het nu ondanks of dankzij Trumps is, feit is dat die economie onder zijn bewind is blijven groeien.

Waarom is dit belangrijk?

Eerder dan te luisteren naar wat hij zegt, moeten de media misschien wat meer kijken naar wat hij doet. Wie er de mainstream media op naslaat zou de indruk kunnen krijgen dat hij in zijn eerste jaar in het Witte Huis weinig voor mekaar heeft gekregen. Die indruk is fout. Trump drukt wel degelijk zijn stempel op de VS en droomt van een nieuw, conservatief Amerika, waarin de traditionele politieke elite in de marge wordt geduwd. Bovenvermelde maatregelen zullen ingrijpende gevolgen hebben voor miljoenen mensen en dat gedurende vele jaren.

Maar er zit ook een schaduwkant aan deze anti-Obama guerrilla. Indien de gezondheidszorg straks verder in chaos evolueert, enkel de rijken van de belastinghervormingen profiteren en de nu al kolossale overheidsschuld straks onbeheersbare vormen aanneemt, zullen Trump, noch de Republikeinen hun verantwoordelijkheid kunnen ontlopen.