Topman van ’s werelds grootste vermogensbeheerder ziet inflatie nog jaren hoog blijven

BlackRock-CEO Larry Fink verwacht dat de wereldwijde inflatie nog een aantal jaren hoog zal blijven. De stokkende productieketens ziet hij als katalysator.

Waarom is dit belangrijk?

Doemprofetieën zijn tegenwoordig schering en inslag in de financiële sector. De wereldeconomie wordt dan ook geteisterd door recordhoge geldontwaarding en geopolitieke onrust. Toch valt een voorspelling van het hoofd van ’s werelds grootste vermogensbeheerder, die op 31 maart ongeveer 9.600 miljard dollar onder beheer had, niet zomaar weg te wuiven: anticiperen op trends is de corebusiness van Blackrock.

De crisis “is verergerd door COVID-19 en lockdowns in verschillende delen van de wereld”, wierp de 69-jarige Fink donderdag op in een uitzending van Bloomberg Television. “Het is meer gedreven door het aanbod.”

Ook heeft de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, in haar eentje niet de middelen om alle aanbodproblemen in de hele economie op te lossen, opperde Fink. Onder meer daarom ziet hij de volatiliteit op de aandelenmarkten aanhouden. Angst zal voor meer marktturbulentie zorgen, klonk het. Niettemin heeft BlackRock “geen enorme herindeling van activa door onze beleggers gezien”, haastte de topman zich nog te zeggen.

Fink had al eerder gezegd dat de oorlog in Oekraïne diepgaande veranderingen in de wereldeconomie teweeg zou brengen. Bedrijven en regeringen zouden gedwongen worden hun afhankelijkheid van buitenlandse markten te heroverwegen en meer uit te geven om hun capaciteiten ter plaatse op te voeren. “De Russische invasie in Oekraïne heeft een einde gemaakt aan de globalisering die we de afgelopen drie decennia hebben gekend”, klonk het in zijn brief aan aandeelhouders eerder dit jaar.

Groene energie

De inflatie zal ook hoog blijven naarmate de economie overgaat op groenere energiebronnen, stipte hij aan. Bedrijven hebben dit jaar, in het licht van de energietransitie, meer informatie over hun emissies vrijgegeven, aldus Fink.

BlackRock is echter geen voorstander van prescriptieve besluiten van aandeelhouders inzake het klimaatbeleid. Fink merkte daarover op dat vermogensbeheerders niet verantwoordelijk zouden moeten zijn om ervoor te zorgen dat de bedrijven in hun portefeuille hun deel doen om de planeet te beschermen. “Ik wil niet de milieupolitie zijn”, zei Fink. “Het is verkeerd om de privésector te vragen” om zo’n rol op zich te nemen, klonk het.

Activist?

BlackRock zorgde afgelopen voorjaar wel voor ophef toen het stemde voor de vervanging van drie directeuren van ExxonMobil, “vanwege de onwil van de oliegigant om snel over te stappen op schonere energiebronnen”. De steun van de investeringskolos aan “een kleine milieuactivist” bij Exxon was voor critici aanleiding genoeg om het bedrijf ervan te beschuldigen zich achter linkse doelen te scharen, schreef toen de Wall Street Journal.

Wil Fink met zijn bovenstaande uitspraken af van het etiket van progressief activist dat sommigen hem gaven? “Wij richten ons op duurzaamheid, niet omdat we milieuactivisten zijn, maar omdat we kapitalisten en zaakwaarnemers zijn voor onze klanten”, verdedigde de topman zich in een eerder schrijven.

Economische “orkaan”

Finks Bloomberg-interview viel een dag nadat JPMorgan-CEO Jamie Dimon de beleggers aanmaande om zich voor te bereiden op een economische “orkaan”. Eerder op donderdag trad John Waldron, operationeel directeur bij Goldman Sachs, Dimon bij en voorspelde ook hij “ongezien” moeilijke economische tijden.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20