Topman Uniqlo kroont zich tot rijkste man van Japan

Tadashi Yanai, oprichter en topman van de kledingketen Uniqlo, heeft zich tot rijkste persoon van Japan gekroond. Nochtans werd zijn rijkdom door de wereldwijde economische vertraging gevoelig aangetast.

Dat staat in een rapport van het internationale zakenblad Forbes over de vijftig rijkste personen van Japan.

Vertegenwoordigers uit de sector van de mode en retail zijn in de bovenste regionen van de ranglijst het sterkst vertegenwoordigd. Bij de vijftien rijkste Japanners bevinden zich zeven individuen die hun vermogen met activiteiten in die sector hebben opgebouwd.

Fast Retailing

Tadashi Yanai is de oprichter en president van Fast Retailing Company, die de kledingketen Uniqlo controleert. Ondanks zijn positie als rijkste persoon van Japan, heeft Yanai zakelijk een moeilijk jaar achter de rug.

“Het vermogen van de man werd door een vertraging van de verkoop in Japan en China zwaar getroffen”, merken de analisten van Forbes op. “Hierdoor kromp de rijkdom van Yanai vorig jaar met 44 procent in tot 23,6 miljard dollar.”

De scherpe daling van de waarde van het vermogen van Yanai vormt echter een onderdeel van een bredere trend die in de Japanse economie diende te worden opgetekend en waardoor de gecombineerde rijkdom van de vijftig rijkste personen van het land met bijna een derde tot 170 miljard dollar is gekrompen.

“De oplopende prijzen die voor de energievoorziening en grondstoffen dienden te worden betaald en de verstoringen van de toeleveringsketen hebben ook hier een zware tol geëist”, luidt het daarbij.

Takemitsu Takizaki, de oprichter van instrumentenmaker Keyence, eindigde op de tweede plaats. Met een rijkdom van 21,6 miljard dollar klom Takizaki daarmee op tot de hoogste positie die hij ooit in de hiërarchie van de Japanse miljardairs heeft bereikt. Maar ook hij moest het voorbije jaar een vermogen van 4,2 miljard dollar inleveren. 

SoftBank Group

Op de derde plaats volgt Masayoshi Son, oprichter en chief executive van de SoftBank Group. Son bekleedde vorig jaar nog de eerste plaats, maar zijn vermogen is het voorbije jaar meer dan gehalveerd tot 21,1 miljard dollar.

“Van alle miljardairs kreeg Masayoshi Son vorig jaar de zwaarste klappen te verwerken”, benadrukt Forbes. “De twee Vision Funds van zijn investeringsmaatschappij moesten over het voorbije fiscale jaar, dat eind maart werd afgesloten, een recordverlies van 27 miljard dollar melden.”

De lijst met rijkste Japanners zag ook zes nieuwkomers. Het gaat daarbij onder meer over de familie Sekiya, eigenaar van het bedrijf Disco Corp, een fabrikant van apparatuur voor de productie van halfgeleiders.

Een andere debutant is Keiichi Shibahara, een wetenschapper die ondernemer is geworden en het bedrijf Amvis Holdings, uitbater van verzorgingstehuizen, heeft opgericht.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20