Topambtenaar van privacywaakhond neemt ontslag na druk vanuit Europa

Frank Robben, topambtenaar bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) – de Belgische overheidsinstelling die toeziet op de bescherming van de privacy bij de verwerking van persoonsgegevens – heeft zijn ontslag aangeboden. Dat deelt hij mee op zijn website en bericht de krant Le Soir. “Ik kan mezelf niets verwijten en blijf bezorgd om de toekomst van de GBA.”

Volgens de Europese Commissie waren er problemen rond de onafhankelijkheid van Robben. Hij staat namelijk aan het hoofd van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid, werkt voor de overheidsinstantie eHealth-platform en voor de vzw Smals, een IT-dienstverlener in de Belgische sociale sector.

De Europese Commissie lanceerde daarom vorig jaar een inbreukprocedure tegen België. Dat leverde echter weinig op. Premier Alexander De Croo (Open Vld) en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, hebben de zaak eind vorige week besproken, schrijft Le Soir.

Uit dat gesprek zou blijken dat de Europese Commissie naar het Europees Hof van Justitie zou stappen “tenzij Robben opstapt als lid van de Gegevensbeschermingsautoriteit”. Frank Vandenbroucke zou daarna Robben hebben overtuigd om dat effectief te doen.

Big Brother van het jaar

“De voorbije jaren heb ik gevochten voor een krachtige bescherming van onze privacy, in een verantwoord evenwicht tussen alle grondrechten. Ik heb dit altijd gedaan in totale onafhankelijkheid”, zegt Robben.

Hij heeft naar eigen zeggen de voorbij jaren zijn “multidisciplinaire expertise ingezet voor de bescherming van onze privacy, met respect voor sociale bescherming, performante gezondheidszorg, doeltreffende justitie, enzovoort.” Maandag stuurde Robben zijn ontslagbrief naar de Kamer.

De actiegroep Ministry of Privacy gaf Robben vorig jaar de award van Big Brother van het jaar. “Door de grote macht beslist Robben vaak eigenhandig over dienstverleners die belangrijke projecten ontwerpen, met een bijzonder grote impact voor onze individuele privacy”, was toen de boodschap.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20