3 manieren om je geld voor je te laten werken

Een van de grootste verschillen tussen de rijken en mensen die niet zo rijk zijn, is dat de rijkaards een bepaalde rente weten te verdienen, terwijl de rest in de regel alleen maar rente moet betalen. Het is dan ook van groot belang om te beseffen dat geld een instrument is dat je kan helpen om je persoonlijke doelen te verwezenlijken. Om echter een echte persoonlijke financiële onafhankelijkheid te kunnen bereiken, zul je moeten beginnen met je vermogen voor je te laten werken, en dus niet zelf aan de slag gaan voor je euro’s. Hieronder hebben een top drie samengesteld die je als richtlijn kunt gebruiken om een begin te maken met het proces waarmee je je geld voor je kunt laten werken. Deze drie manieren kunnen je eveneens helpen om van je slechte financiële gewoontes af te komen en de juiste werkwijze door te geven aan je familie en vrienden. Op het moment dat je deze manieren gaat gebruiken, dan kun je pas echt goed van start gaan met het beheren van je geld.

1. Het opstellen van een persoonlijke begroting

De belangrijkste manier om de wijze waarop je met je geld omgaat te veranderen, is een persoonlijke begroting opstellen. Zodra je begint met budgetteren, kun je namelijk gemakkelijker geld gaan verdienen om de dingen te gaan doen waar je van droomt. Door middel van de toekenning van iedere euro aan een categorie, kun je zelf gaan beslissen waar je geld naartoe gaat en voor welk doel het ingezet gaat worden. Dit zal je helpen om van start te gaan met de verwezenlijking van je financiële doelen.

Je persoonlijke begroting is immers het beste hulpmiddel om, behalve door middel van je inkomen, een echt vermogen op te bouwen. Deze begroting geeft je namelijk alle touwtjes in handen met betrekking tot je financiën en zal je in staat stellen om financiële beslissingen te nemen aan het begin van de elke maand. Op het ogenblik dat je het budgetteren onder de knie hebt, kun je je financiële doelen bovendien sneller te bereiken en voorkomen dat je schulden moet maken. Een begroting zou je dan ook kunnen vergelijken met een fitnesstracker omdat deze ook alle stappen bijhoudt die je zet om de stroom van inkomsten en uitgaven in de hand te houden.

Indien je werkelijk je financiële plaatje wil gaan veranderen, dan is het maken van een persoonlijke begroting de eerste stap die je moet zetten. In een heleboel gevallen zijn mensen wel in staat om een begroting op te stellen, maar kunnen ze deze maar een beperkte tijd blijven handhaven, en in het meest ongunstige geval stoppen ze hier al mee in de eerste maand. Het is echter de bedoeling dat je elke maand opnieuw een begroting opstelt, je uitgaven registreert en veranderingen aanbrengt als dat nodig is. Op die manier kun je altijd minder geld uitgeven dan je elke maand verdient. Als je aan het begin van iedere maand beslist op welke manier je je geld uit wilt geven, dan kun je bepalen wat je prioriteiten zijn en met het meest belangrijke persoonlijke doel beginnen en op dit vlak zoveel mogelijk vooruitgang proberen te boeken.

2. Al je schulden wegwerken

Veel mensen beseffen niet hoeveel geld ze iedere maand weer aan rente moeten betalen over openstaande schulden. In veel gevallen wordt dan ook een groot deel van je maandelijkse budget opgeslokt door studieleningen, afbetalingen voor de auto en kredietkaartrekeningen. Indien je al dat geld op zou kunnen nemen, en zet het opzij zou kunnen zetten voor je pensioen, dan zou je versteld staan hoe snel je kunt sparen voor een goed leven op je oude dag en nog een heleboel andere dingen die je graag wilt hebben of doen. Schulden worden vaak een last, maar ook de keuzes die je kunt maken zullen beperkter zijn. Een van de beste dingen die je kunt doen met je geld is om zo snel mogelijk uit de schulden te komen en schuldenvrij te blijven voor de rest van je leven.

Je schulden beperken je andere mogelijkheden, zoals de dingen die je zou kunnen doen met het extra geld dat je elke maand overhoudt na het aflossen van alle openstaande schulden. Je kunt eveneens in staat zijn om een eigen bedrijf te beginnen. Ook zou je kunnen stoppen met het werk waar je elke dag met tegenzin naartoe als je vrij bent van schulden. Door direct wat tijd in te ruimen om een begin te maken om uit de schulden te komen, is de eerste (en waarschijnlijk erg belangrijke) stap gezet.

Als je meerdere schulden of hoge schuldbedragen hebt, dan kan het een gigantisch probleem lijken. Een probleem dat op het eerste gezicht te groot lijkt aan aangepakt te worden. Je kunt echter beginnen met het wegwerken ervan door gewoon eerst de kleinere schulden aan te pakken en pas dan aan de slag te gaan met de grotere exemplaren. Je hebt dan immers wat extra financiële speelruimte gecreëerd in je maandelijkse budget waarmee je dit mogelijk kunt maken. Zodra je een schuld helemaal af hebt betaald, dan kun je dit geld weer gebruiken om een volgende schuld weg te werken en op die manier financiële voortgang te boeken. Je zult versteld staan hoe snel je op deze manier uit de schulden kunt komen.

3. Geld sparen en investeren

Als je eenmaal aardig wat geld vrij hebt kunnen maken door de aflossing van je schulden, dan moet je gaan beginnen met actief te gaan sparen. Er zal namelijk een moment komen dat het geld dat je bezit meer zal zijn, dan het bedrag dat je in een maand verdient. Je hebt hier echter wel wat geld voor nodig en je zult dan ook een aanzienlijk bedrag elke maand hiervoor moeten gaan reserveren. Zodra je een persoonlijk noodfonds op hebt gebouwd waar je alle kosten voor het levensonderhoud van zes maanden mee op kunt vangen, kun je gaan starten met het beleggen van (een deel van) je vermogen. Dit is namelijk een prima manier om je vermogen het meest effectief te laten groeien. Verder kun je, door geld te gaan sparen, je voorbereiden op eventuele ups en downs op te vangen die op je levenspad komen.

Sparen voor een noodfonds kan weliswaar de eerste stap zijn, maar je zult pas echt beginnen om vermogen op te bouwen als je je geld gaat investeren. Je moet dus verder denken dan alleen aan geld sparen voor je pensioen en een goede financiële planner moeten gaan zoeken die je kan helpen om bepaalde bedragen te sparen en andere te investeren. Het is echter zaak om direct te beginnen met het sparen van een deel van het geld dat je elke maand verdient.

Als je begint met investeren, dan is het van belang om te onthouden om beleggingsportefeuille te diversifiëren. Je kunt namelijk beter niet al je geld investeren in maar één soort waardepapieren en in het bijzonder niet al je geld in één bedrijf te storten. Je kunt beter toe gaan werken naar een bepaald punt waar je door middel van investeringen naartoe wilt werken en waarvan je weet dat het inkomsten voor je zal genereren. Een groot aantal mensen beschouwt vastgoed als een goede investeringsoptie omdat dit elke maand een bepaald inkomen zal genereren op het moment dat je eenmaal een pand af hebt betaald.

Verder zal het je zeker helpen als je een specifieke doelenreeks op hebt gesteld ten aanzien van sparen en beleggen. Deze werkwijze zal je namelijk helpen om uitgaven in de hand te houden en je steeds weer opnieuw te motiveren. Je doet dit onder andere door na te denken over de dingen die je nodig betaald dienen te worden, zoals de studie van je kind, de aankoop van een eigen woning of je eigen vervroegd pensioen. Dit soort doelen kan eveneens worden bereikt door middel van bepaalde investeringsvormen die je uiteraard zelf dient te kiezen. Je bent immers de enige die precies weet welke persoonlijke wensen en -behoeften hierbij een belangrijke rol vervullen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20