Tonen van Russisch Z-symbool kan leiden tot vervolging in Duitsland

Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken kunnen burgers die de letter Z, een symbool dat gebruikt wordt om steun te uiten voor de Russische troepen in Oekraïne, tonen of dragen vervolgd worden.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne hebben talloze Russen hun steun voor de Russische troepen in Oekraïne getoond door prominent de letter “Z” op hun kleren te dragen. Denk bijvoorbeeld aan de Russische atleet Ivan Koeliak. Hij droeg tijdens de medailleceremonie van de wereldbeker in Doha het controversiële symbool op zijn outfit. Koeliak zei achteraf geen spijt te hebben van zijn actie. De letter Z is ook duidelijk zichtbaar op tal van Russische legervoertuigen.

Vervolging

Nu wil Duitsland het gebruik van dat symbool aan banden leggen. De Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken wil mensen die de letter Z gebruiken om de oorlog in Oekraïne te verheerlijken vervolgen. “De letter Z als zodanig is natuurlijk niet verboden, maar het gebruik ervan kan in individuele gevallen een steunbetuiging zijn aan de Russische agressieoorlog”, aldus een woordvoerder van de ministerie.

“De Russische oorlog tegen Oekraïne is een criminele daad, en wie deze oorlog openlijk goedkeurt, kan ook zelf strafrechtelijk vervolgd worden”, ging de woordvoerder verder. “De federale staat zal dit opvolgen. Gelukkig kunnen we een beroep doen op de deelstaten die de individuele gevallen zullen onderzoeken. Zij zullen nagaan of er sprake is van een strafbaar feit. Indien nodig zullen zij dienovereenkomstig handelen.”

3 jaar cel

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Berlijn heeft eerder gezegd dat de stedelijke autoriteiten zullen ingrijpen wanneer het Z-symbool wordt gebruikt om de Russische agressie te onderschrijven. Hij haalde daarbij het strafwetboek aan, waarin staat dat het vergoelijken van bepaalde misdrijven kan worden bestraft met drie jaar cel of een boete. Berlijn deed dat in navolging van Beieren en Nedersaksen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20